Farmaciile universitare, pe muchie de cuțit

0
Publicat:
Ultima actualizare:
În farmaciile universitare, medicamentele sunt preparate de studenții mediciniști
În farmaciile universitare, medicamentele sunt preparate de studenții mediciniști

Din 2013, filiala din Spitalul Republican ar putea fi închisă. Studenții mediciniști vor pierde un laborator de preparare și analiză a doctoriilor, iar pacienții - o spițerie rară, cu soluții făcute la comandă.

O a doua farmacie universitară din Chişinău ar putea fi închisă anul viitor, după ce, în urmă cu şase luni, o filială a apotecilor subordonate Universităţii de Stat de Medicină şi Farmacie „Nicolae Testemiţanu" a fost evacuată din Centrul Republican de Diagnosticare Medicală.

Unitatea aflată acum sub semnul întrebării este situată la etajul trei al Spitalului Clinic Republican, unde funcţionează în baza unui contract de chirie valabil până în martie 2013. „Contractul va fi prelungit în funcţie de politica Ministerului Sănătăţii. Interesul meu este ca în locul ei să fie deschisă farmacia noastră, nu cea a universităţii", spune Sergiu Popa, directorul spitalului.

DOCTORII PREPARATE LA CERERE

Înfiinţată în urmă cu 20 de ani, Farmacia Universitară din Chişinău are acum rolul de instruire a studenţilor şi de preparare a unor doctorii specializate. În faţă, oamenii simpli vin cu reţetele de la medici. În spatele tejghelei sărăcăcioase, vreo 15 studente pregătesc cu migală fiecare medicament, după reţetă, sub directa supraveghere a trei farmaciste.

CONTESTARE Medicamente neverificate în farmaciile din Republica Moldova

„Doctorul de la spital mi-a recomandat nişte soluţii pe care nu le-am găsit în altă parte. Am noroc că se fac aici", mărturiseşte Ecaterina Reniţă, venită tocmai din satul Cărpineni, raionul Hânceşti.

„Pregătim medicamente în special pentru copiii de până la cinci ani şi pentru bătrâni. La noi, oamenii caută mai des preparate pentru bolile de piele şi traumatisme de la naştere", precizează Haralambie Golovei, directorul Farmaciei Universitare. El mai menţionează că în cele trei filiale rămase - la sediul de pe strada N. Testimiţanu, la Spitalul Republican şi la Institutul de Neurologie şi Neurochirurgie - , 220 de studenţi îşi desfăşoară, anual, stagiile de practică.

EVACUAŢI DIN LIPSĂ DE SPAŢIU

În cazul farmaciei desfiinţate de la Centrul Republican de Diagnosticare Medicală, directorul instituţiei a spus că a luat această măsură din cauza necesităţii de extindere a spaţiului pentru noile utilaje. „Dacă va exista o dispoziţie a ministerului, vom avea farmacie, dar, deocamdată, avem nevoie de spaţii suplimentare pentru ultrasonografie. Cel puţin în următoarea jumătate de an, nu va fi nicio spiţerie aici", explică Andrei Testemiţanu, şeful Centrului de Diagnosticare.

În acelaşi timp, ministrul Sănătăţii, Andrei Usatâi, susţine că nu are niciun plan cu privire la activitatea farmaciilor universitare. „N-am în agenda mea nici desfiinţarea unor farmacii şi nici construcţia altor noi", precizează oficialul.

Medicamente-unicat

Inaugurată în 1982, Farmacia Facultăţii de Farmacie a Universităţii „Nicolae Testemiţanu" produce medicamente pentru uz individual al pacienţilor, precum şi preparate unice. Este vorba despre Captopril - o doctorie recomandată pentru hipertensiune arterială şi insuficienţă cardiacă congestivă, într-o formulă specială pentru copii. Totodată, mândria apotecii de stat este o substanţă făcută la cerere şi care poate fi administrată sugarilor, pentru refacerea fluxului sanguin imediat după o operaţie. „E ca o viagra pentru copii", spune Haralambie Golovei.

Citește cele mai importante știri din Republica Moldova pe Adevarul.md

Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite