FREEDOM HOUSE Liberi doar pe jumătate, după 20 de ani de Independență

0
Publicat:
Ultima actualizare:

După două decenii de independență, Republica Moldova este o țară parțial liberă, potrivit unui raport lansat de institutul Freedom House la cei 20 de ani de la colapsul Uniunii Sovietice. Țara noastră se află pe aceeași poziție cu Armenia, Georgia, Kîrgîzstan și Ucraina, la fel parțial libere.

Studiul, care analizează parcursul „republicilor surori" după anul 1991, arată că singurele state cu adevărat libere din fosta URSS sunt Țările Baltice. În celelalte șapte state libertatea este la cel mai jos nivel.

Potrivit organizației, Moldova a înregistrat o creștere consecutivă în rapoartele internaționale după ce în 2009 forțele democrate au preluat puterea.

„Pentru cei care sperau că spațiul post-sovietic va fi dominat de democrații, primele semne erau încurajatoare. În 1992, primul an de la destrămarea URSS, 11 țări post-sovietice au fost clasate ca parțial libere. Singura țară desemnată liberă în totalitate a fost Lituania. La acea vreme, în Turkmenistan, Uzbekistan, Tadjikistan se înregistra cel mai jos nivel la capitolul libertate", potrivit raportului Freedom House.

În câțiva ani situația s-a înrăutățit. La începutul anilor 2000, trei state considerate în 1992 parțial libere s-au alăturat grupului unde nivelul libertații era scăzut. În schimb, Țările Baltice au aderat la NATO, fiind pe calea de a deveni state membre ale UE.

Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite