FOTO Ultima zi de Maslenița, sărbătorită la Chișinău cu clătite și voie bună

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Sperietoarea din paie a Masleniței
Sperietoarea din paie a Masleniței

În centrul Capitalei, clătitele se vând azi ca pâinea caldă. Chișinăuienii au ieșit în stradă să serbeze ultima zi dinaintea Postului Paștelui. Și cum clătitele sunt simbolul Masleniței, cei prezenți la expoziția din scuarul Teatrului de Operă au avut de ales între clătite cu gem, miere, smântână sau chiar icre roșii.

Vânzătorii, majoritatea elevi ai liceelor ruse din Chișinău, nu au fost prea lacomi și au servit chiar și gratuit unii bătrâni. Atracția copiilor a fost însă sperietoarea din paie a Masleniței, care va fi ulterior arsă.

Masleniţa (Lăsatul Secului) este ultima săptămână înainte de Postul Mare. Aceasta este o sărbătoare păgână străveche de „petrecere de adio a iernii". Conform tradiției, în ultima zi a Masleniţei, Duminica Iertării, se arde sperietoarea din paie a Masleniţei, care simbolizează iarna, iar cenuşa se împrăştie pe câmp pentru o recoltă bogată. În această zi dinainte de Postul Mare, oamenii îşi cer iertare unii de la alţii pentru toate supărările provocate, astfel curăţindu-se de păcate înainte de Post.

2
image
4
Republica Moldova



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite