FOTO Designul de interior prinde rădăcini și în Republica Moldova. Vezi ce spun specialiștii!

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Proiect semnat de designerul moldovean Ilie Cazacu
Proiect semnat de designerul moldovean Ilie Cazacu

Lux și extravaganță pentru unii, un mod de viață pentru alții. Tot mai mulți moldoveni apelează la specialiști atunci când își amenajează locuințele. Fideli încă stilului tradiţionalist şi minimalist, gospodarii noştri au început să aplece urechea la noutăţile din domeniu, spun experţii.

Potrivit statisticilor, numărul moldovenilor care apelează la serviciile unei companii de design interior s-a majorat în ultimii doi ani cu 8% şi este în creştere. Revistele de specialitate, saloanele de mobilă, dar şi casa vecinului sunt cele mai răspândite surse de inspiraţie când vine vremea să-şi decoreze locuinţele.

„Nu toată lumea îşi poate permite să angajeze un arhitect. Cei mai mulţi au încredere în gusturile proprii, dar mai trag cu ochiul pe la rude şi prieteni. Atunci când intru într-o încăpere, pot spune doar privind poziţionarea luminilor dacă stăpânul a apelat sau nu la sfaturile unui specialist. Dacă mobila e aruncată prin colţuri, e clar că e mâna moldoveanului", spune Ilie Cazacu, pictor şi designer interior.

Bucataria

ISTORIA VIE DIN CASĂ
Cea mai mare greşeală pe care o fac gospodarii şi gospodinele de la noi este că uită de comoditate şi funcţionalitate atunci când îşi amenajează locuinţa. În plus, decoraţiunile pe care le aleg sunt „lipsite de viaţă". „Nu e o noutate pentru nimeni că oamenii bogaţi sunt tentanţi de glamour şi kitsch. Era cristalelor Swarovski a apus demult. Eu îi sfătuiesc să aleagă stilul neoclasic, un interior armonios şi confortabil pentru viaţa de zi cu zi", povăţuieşte designerul.

Din propria experienţă, specialistul ştie că tot ce-i în vogă plictiseşte repede, iar un decor personalizat este actual şi peste zece ani. „Un dulap vechi sau o masă din paie, alături de un pat sau o lustră de câteva mii de euro reprezintă un contrast de efect. Fiecare dintre noi trebuie să păstreze vie istoria în casă, să nu renunţe la piese vechi, care poartă în ele amintiri", spune Ilie Cazacu. „Mofturile, de genul cabinelor de duş cu muzică şi telefon, satisfac poftele oamenilor cu capricii doar pe moment. În doi-trei ani apare altceva de care simt că nu se pot lipsi şi tot aşa mai departe", mai adaugă specialistul.
El mărturiseşte că a fost nevoit să-şi refacă proiectul propriului apartament doar ca să facă loc unui dulap de anticariat, la care ţine foarte mult.

BAIE1

SERVICIILE PORNESC DE LA 1.000 DE EURO
Cei care sunt gata să se lase pe mâna unui designer trebuie să scoată din buzunar circa 1.000 de euro pentru proiectul unei locuinţe de 50 de metri pătraţi. Pe lângă aceşti bani, fiecare calculează costurile pentru reparaţia şi decorarea casei după bugetul programat. Potrivit experţilor, amenajarea unui apartament cu două camere poate ajunge la 20.000 de euro şi chiar depăşi cifra de 100.000 de euro.
În ceea ce priveşte tendinţele, în 2012 revine la modă amenajarea monocromatică, nuanţele liniştite - alb, latte, crem, gri. Este în vogă şi stilul province simplu, laconic, confortabil şi cald al caselor franceze, cu decor din cărămidă sau piatră, grinzi din lemn masiv, mobilier din metal forjat sau lemn nerafinat. Cei mai îndrăzneţi au liber la mobilier în culorile neon echilibrat cu pereţi vopsiţi în nuanţe neutre.

Dormitor

„REPARAȚIA COSMETICĂ", SOLUȚIA DE CRIZĂ

O mare parte dintre moldoveni fac, din sărăcie, doar „reparaţie cosmetică" în casele lor. În căutarea unor preţuri mai mici, colindă magazinele de materiale de construcţii cât e ziua de mare, spre bucuria vânzătorilor. De designeri, mulţi dintre ei nici n-au auzit. „Nu ne ajung bani nici pentru mobilă, facem lucrările pe bucăţi. Am început reparaţia cu jumătate de an în urmă şi am cheltuit până acum în jur de 1.500 de dolari", ne povesteşte Vera Berzan, venită după instalaţii electrice.

Salon

FOTO: Proiecte realizate de designerul Ilie Cazacu

OAMENII SIMPLI CUMPĂRĂ DE LA TALCIOC
Femeia, din raionul Călăraşi, ne înşiră lista de cumpărături făcute până acum: vopsea, tapete, lustră, articole sanitare, mobilier în bucătărie şi în două odăi. „Le-am cumpărat de la talcioc, împreună cu soţul. Ne-am descurcat şi singuri, fără meşteri", menţionează Vera Berzan. Comercianţii de finisaje, instalaţii şi obiecte de decor au cel mai mult de câştigat de pe urma pasiunii moldovenilor pentru reparaţii. După cum afirmă ei, cel mai bine se vând materialele de construcţii ieftine. „Tapetele de până la 80 de lei ruloul sunt cele mai întrebate. Oamenii de rând înlocuiesc gresia şi parchetul cu linoleum şi mochetă, care sunt mai accesibile. În plus, cei mai mulţi apelează la muncitori individuali, pe care-i plătesc cu ziua, nu la servicii de specialitate", ne-a spus Vadim Puşcaş, vânzător la un magazin specializat din Capitală.

Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite