FMI a aprobat decizia de a acorda Republicii Moldova o nouă tranşă în valoare de 79 milioane de dolari

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Consiliul Director al Fondului Monetar Internaţional a aprobat, la 6 aprilie 2011, decizia de a acorda ţării noastre următoarea tranşă în valoare de 50 de milioane Drepturi Speciale de Tragere (DST) echivalentul a 79 milioane de dolari.

Banii sunt alocaţi pentru consolidarea poziţiei bugetare (15 milioane DST, echivalentul a 24 milioane dolari) şi suplinirea rezervelor valutare (35 milioane DST, echivalentul a 55 milioane dolari), potrivit unui comunicat al Direcţiei comunicare şi relaţii cu presa a Guvernului.

Decizia respectivă vine ca urmare a Misiunii FMI de evaluare a politicilor implementate în 2010, care a efectuat o vizită în Moldova în luna februarie 2011. Totodată, decizia de FMI vine să asigure certitudine în implementarea complexă a tuturor proiectelor şi programelor, inclusiv financiare, pe parcursul anului 2011, convenite şi cu alţi parteneri de dezvoltare ai Republicii Moldova.
Ca urmare a aprobării acestei decizii, precum şi ca urmare a adoptării Legii Bugetului de Stat pentru anul 2011, începînd cu 1 iulie 2011, vor fi majorate cu 8,5% salariile personalului auxiliar din sectorul bugetar. Beneficiari vor fi 125 mii de oameni; va fi acordat ajutorul social pentru perioada rece a anului, aferent lunilor ianuarie-martie, o sumă unică în valoare de 390 lei, de care vor beneficia circa 521 mii pensionari şi 33 mii de familii social-vulnerabile; vor fi majorate încă o dată salariile cadrelor didactice de la 1 septembrie 2011 cu 12,5% (prima majorare a fost operată de la 1 ianuarie tot cu 12,5%). De aceste majorări vor beneficia 69 mii profesori. De asemenea, începând cu 1 octombrie 2011 vor fi majorate cu 12% salariile funcţionarilor publici. Beneficiari vor fi circa 21 mii persoane.

Noua tranşă, acordată de FMI, este un răspuns la rezultatele obţinute de autorităţile Republicii Moldova în cadrul implementării Memorandumului dintre Republica Moldova şi FMI. Astfel, Produsul Intern Brut a înregistrat o creştere de 6,9% în 2010, depăşind semnificativ prognoza iniţială pentru anul trecut (de 1,5%), precum şi prognoza revizuită ulterior (de 3,5%).
Reamintim că FMI a aprobat programul de cooperare cu Republica Moldova la 29 ianuarie 2010. Acesta include 369,6 milioane drepturi speciale de tragere (DST). Jumătate din suma creditului a fost acordată prin intermediul Mecanismului de finanţare extinsă la o dobândă de 1,27%. A doua jumătate a sumei prevede condiţii preferenţiale pe o perioadă de 4,5 ani cu un termen de achitare de 10 ani.

Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite