Expert polonez: „Vrem să motivăm elita UE să dea mai mulți bani Republicii Moldova, dar avem nevoie de succese vizibile“

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Integrarea Europeană este o prioritate pentru Republica Moldova
Integrarea Europeană este o prioritate pentru Republica Moldova

Astăzi la Varșovia are loc întâlnirea de rang înalt din cadrul summitului Parteneriatului Estic. Înainte de discursurile și declarațiile guvernanților țărilor ce fac parte din Parteneriatul Estic, dar și a oficialilor europeni, analiștii și jurnaliștii polonezi se arată sceptici în privința rezultatelor acestei întâlniri.

„Acum, UE este concentrată asupra țărilor din regiunea de sud ceea ce este de înțeles, luând în considerare recentele evenimente, dar, în același timp, ar fi la fel de bine ca UE să continue să acorde atenție și țărilor din regiunea de est. De aceea, Polonia trebuie să vadă un anagajament veritabil din partea Guvernului moldovean. Moldova trebuie să înregistreze un succes vizibil“, a declarat Lukasz Adamski, coordonatorul programelor de relații bilaterale din cadrul Institutului Polonez de Relații Internaţionale.

„Vrem să motivăm elita europeană din Vest să dea mai mulți bani Moldovei, dar avem nevoie de rezultate vizibile, de reforme. Le-am spune: dați-le mai mulți bani pentru că au realizări“, a mai adăugat Lukasz Adamski.

Expertul a menționat că actuala guvernare de la Chişinău trebuie să se concentreze pe reforme. „Guvernarea Filat este mai bună în PR decât în realizări. Nu spun că acest lucru este rău, bine că au reușit să convingă mulți europeni din Vest, iar interesul pentru Moldova a crescut. Nu pot critica situația, dar aș vrea ca reformele să meargă în paralel cu  realizările din PR“, a conchis Lukasz Adamski.

Sceptici, dar încrezători că în cadrul acestui summit UE își va expune poziția și atitudinea față de țările vecine ce fac parte din Partenenriatul Estic, jurnaliștii de la ziarul „Gazeta Prawna“ spun că, deși Moldova are multe probleme nesoluționate, are mari șanse de a se integra în UE înaintea altor state.

„Comparativ cu Ucraina, Moldova are o suprafață mult mai mică și o populație de aproximativ patru milioane. Totuși, nu trebuie să uităm că Moldova este cea mai săracă țară din Europa, mai săracă decât Belarus, iar conflictul transinstrean încă nu a fost soluționat“, a menționat Michal Potocki, jurnalist la publicația „Gazeta Prawna“.

De asemenea, ieri, Catherine Ashton, Înaltul Reprezentant al Uniunii Europene pentru Politica Externă şi de Securitate, s-a adresat Parlamentului European în Srasbourg cu un discurs ce precede întâlnirile din cadrului Parteneriatului Estic. „Avem cu toții angajamentul să facem ca summitul de la Varșovia să fie un succes şi să dăm un impuls reînnoit pentru construirea relaţiilor pe cât se poate de apropiate cu partenerii noştri din Est și vecinii“, a afirmat Catherine Ashton.

Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite