Chișinău: Ex-viceministrul Zubic, „spălat“ de 7 aprilie. În trei săptămâni, acesta poate scăpa de calitatea de învinuit pentru violenţele din 2009

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Dacă în cel mult trei săptămâni procurorii nu-i vor înainta învinuirea, fostul viceministru de Interne, Valentin Zubic, va fi declarat nevinovat de violenţele din aprilie 2009.

Fostul viceministru de Interne Valentin Zubic a fost recunoscut în calitate de bănuit în „dosarul 7 aprilie", pentru neglijenţă în serviciu cu urmări grave, încă la începutul lunii septembrie 2010. Potrivit Codului de Procedură Penală, procurorii urmau să-i înainteze învinuirea în decurs de trei luni, dar acest lucru nu s-a întâmplat.

TERMENUL EXPIRĂ ÎN LUNA MARTIE

La expirarea acestui termen, oamenii legii au solicitat alte trei luni pentru acumularea probelor, lucru permis de legislaţie, dar numai cu acordul procurorului general şi al adjuncţilor săi, în cazurile în care procesul de urmărire penală decurge anevoios.

FOTO: Valentin Zubic, surprins de camerele de supraveghere în noaptea protestelor

image

Potrivit lui Corneliu Bratunov, procuror-şef al Secţiei Exercitarea Urmăririi Penale în Cazuri Excepţionale, soarta dosarului lui Valentin Zubic ar urma să fie decisă până în luna martie.

Bratunov a refuzat însă să ofere prea multe detalii. „Nu este clar dacă şi când îi vom înainta învinuirea fostului viceministru de Interne. Nu pot să vă spun dacă Valentin Zubic ar putea fi scos de sub urmărire penală. El a fost audiat de mai multe ori, şi în calitate de martor, dar şi ca bănuit, în mai multe dosare", a declarat Corneliu Bratunov, fără a preciza la care dosare anume se referă.

Foto: 7 aprilie 2009 - Proteste în centrul Chișinăului

În aprilie 2009, tinerii s-au revoltat faţă de rezultatele alegerilor din Republica Moldova

FOTO: REUTERS

Fostul şef de la la Interne a refuzat să vorbească cu reporterii „Adevărul" despre dosarul în care este cercetat în calitate de bănuit pentru violenţele care au avut loc în centrul Capitalei în aprilie 2009. „Vorbiţi cu procurorii. De unde să ştiu ce vor să facă ei? Periodic sunt chemat şi interogat", a tăiat-o răspicat Valentin Zubic şi a închis telefonul. Rudele lui Valeriu Boboc, tânărul omorât în bătăi de poliţişti în noaptea protestelor, cred că fostul viceministru de Interne, la fel ca şi alţi şefi care au coordonat atunci intervenţia forţelor de ordine în Piaţa Marii Adunări Naţionale, va scăpa nepedepsit.

RUDELE LUI BOBOC, FĂRĂ SPERANŢĂ

„Nu cred că va fi tras la răspundere, pentru că aşa se face justiţia la noi. Aproape că nu mai am speranţă că lucrurile se vor schimba în ţara asta", a declarat Victor Boboc, tatăl tânărului ucis în noaptea de 7 spre 8 aprilie 2009. Avocatul familiei Boboc a solicitat acum trei luni Procuraturii Generale să fie informat dacă Valentin Zubic este cercetat şi în legătură cu moartea tânărului.

„Ni s-a refuzat un răspuns, pe motiv că nu avem nicio calitate procesuală în acest dosar", a menţionat avocatul Valeriu Pleşca. El este de părere că Valentin Zubic ar putea fi scos în curând de sub urmărire penală. „Potrivit Codului de Procedură Penală, dacă timp de şase luni bănuitului nu i-a fost înaintată învinuirea, acesta urmează să fie scos de sub urmărire penală", a explicat avocatul.

Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite