Ex-bancherul regiunii separatiste, fără hrană şi apă după gratii

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Avocaţii fostei şefe a băncii centrale din regiunea separatistă, Oxana Ionova, acuzată că a deturnat ajutorul umanitar acordat rmn de către Rusia, au ieşit la rampă.

Apărătorii ex-bancherului, care deţine şi cetăţenia Republii Moldova, afirmă că din luna martie, atunci când a fost reţinută de KGB, aceasta este deţinută în condiţii inumane. „Am impresia că am intrat în maşina timpului şi am ajuns la începutul anilor 1990", a menţionat avocatul Veaceslav Ţurcan. Potrivit lui, Oxana Ionova suferă de mai multe boli, iar riscul de a contracta şi alte infecţii în detenţie este sporit.

Totodată, rudele fostei şefe a băncii rmn nu-i pot transmite mai mult de 30 de kilograme de produse alimentare pe lună, inclusiv apă, ceea ce, potrivit apărătorilor, este „o formă de tortură prin foame“.
Avocaţii s-au adresat preşedintelui Federaţiei Ruse, Vladimir Putin şi premierului Dmitri Medvedev pentru a întreprinde măsuri pentru eliberarea Oxanei Ionova. „Am epuizat toate căile eficiente pe plan naţional şi singura posibilitate de a-i apăra drepturile este o adresare către Curtea Europeană a Drepturilor Omului", a menţionat Igor Guriţanu.

Defensorii vor solicita Curţii de la Strasbourg ca dosarul bancherului să fie examinat în regim prioritar, solicitând condamnarea Federaţiei Ruse.

Ionova a mai fost acuzată şi de crearea şi utilizarea schemelor corupte pentru transferul banilor din bugetul de stat în străinătate prin intermediul companiilor off-shore.

Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite