OPORTUNITATE Elevii moldoveni aleg şcolile din Vest

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Anual, zeci de tineri din Moldova pleacă la studii prin programe de schimb de experiență. Mulţi dintre aceştia nu mai vor să revină. Ajunși în instituţiile private din Marea Birtanie sau SUA, liceenii trag din greu pentru a fi în rând cu elevii de acolo, dar spun că li se oferă toate condiţiile.

Cu planuri măreţe, emoţii mari, frică şi cu gândul de a rămâne în Marea Britanie sau în SUA, astfel pleacă cei mai răsăriţi elevii din Moldova prin intermediul programelor de schimb de experienţă.

Anişoara Chiriac este una dintre elevele care anul acesta va afla ce înseamnă să fii bursier în Marea Britanie. „Am câştigat o bursă completă. Am ales să plec pentru că este o oportunitate pentru mine. Aş vrea să rămân acolo să-mi termin studiile", explică fata emoţionată. Anul acesta, tânăra învaţă la colegiul Seaforce, ce se află într-un orăşel la 50 de kilometri de Londra. Încrezătoare că va reuşi să obţină la anul o altă bursă în străinătate, fata spune că britanicii au condiţii foarte bune de studiu, comparativ cu cele din Moldova. „Când am ajuns am primit o broşură cu toate cele necesare unui elev nou în Marea Britanie. Stau într-un campus. Sunt singură în cameră, am mobilier şi toate necesare", mai spune Anişoara.

La fel de norocos de a trece prin învăţământul britanic este şi Marius Purice, care vorbeşte toată ziua în engleză şi nu şi-a imaginat vreodată că va ajunge să înveţe la un colegiu din Anglia a cărui taxă de şcolarizare este 33.700 de euro pe an. „Merg la cursuri care nu sunt în Moldova, precum arta sau istoria artelor. Nu-mi doresc să revin în Moldova pentru că nu este un mediu în care mă pot manifesta. În Marea Britanie ni se dă totul, sălile sunt foarte echipate, iar cărţile - gratuite. La Chişinău cărţile trebuie să ni le cumpărăm pe banii noştri , iar laboratoarele sunt într-o stare jalnică", explică tânărul, care a studiat la unul dintre liceele cele mai prestigioase din Capitală.

SELECŢIE DURĂ

Nu orice elev care visează la studii în SUA sau Mare Britanie ajunge acolo. Tinerii trebuie să pregătească un dosar cu documentele necesare, să treacă un test de limba engleză şi să aibă rezultate foarte bune la şcoală. „De regulă, tinerii care au învăţat doi ani în Marea Britanie rămân aici sau pleacă într-un alt stat UE. Nu i-am mai văzut pe niciunul lucrând în Moldova", spune Iulia Moldovan, director program de schimb.

Patru programe de schimb

Elevii moldoveni pot pleca în Marea Britanie şi SUA prin patru programe de schimb de experienţă: ASSIST - un an de studii în SUA, DAVIS - doi-trei ani în SUA, HMC, program de studii pe un an în Marea Britanie, şi FLEX, cu ajutorul căruia elevii claselor a 9-11-a pot studia un an în SUA. Majoritatea burselor oferite acoperă cheltuielile de cazare, studii, bilet avion tur-retur și bani de buzunar. „Acum câţiva ani plecau peste 25 de elevi în străinătate, însă George Soros a încetat finanţarea lor pe motiv că bursierii nu se întorc în ţară", explică Iulia Moldovan.

Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite