Moldova: Ei sunt campionii BAC-ului, cu zece pe linie

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Cristina Șterbeț și Vadim Postu se numără printre puținii absolvenți din Republica Moldova care au atins performanța de a obţine doar note de 10 la Bacalaureat. Foștii liceeni spun că s-au pregătit de examene studiind în fiecare zi câte puţin, pentru că „porcul în ajun nu se îngrașă".

Cristina este absolventă a Liceului „Prometeu" din Chişinău, iar marea ei dragoste este chimia, fiind olimpică la această materie. Tânăra de 19 ani spune că BAC-ul i-a adus mai multe nopţi nedormite, dar că s-a descurcat datorită deprinderilor acumulate în anii de şcoală. „Am avut o perioadă foarte stresantă. Pe an ce trece, testele sunt tot mai complicate. Bacalaureatul este, în mare măsură, un joc de noroc", crede fata. Cristina mai spune că studiul n-a fost deloc o corvoadă şi că a găsit timp şi pentru distracţii. „Am învăţat cam o lună, însă n-am renunţat la ocupaţiile extraşcolare", precizează absolventa.

Cu toate că a reuşit să-şi ia examenele pe 10, fosta liceană spune că a tremurat la BAC. „Sunt emotivă, m-am stresat mai mult la prima probă, la română, când nu ştiam ce ne aşteaptă. Cred că unele teste au fost prea dificile", a remarcat Cristina, mărturisind că atitudinea responsabilă faţă de şcoală este cheia succesului. „Trebuie să fii mereu în verva învăţării, să-ţi formezi abilităţi în timp şi să fii mereu pregătit pentru orice probe. BAC-ul este, într-adevăr, un examen al maturităţii. Odată cu el, am încheiat o etapă importantă din viaţa noastră", declară Cristina cu nostalgie.

„AM AVUT NOROC
DE MEMORIE"

image

FOTO: Vadim Postu își dorește să obțină o bursă de studii în România

Şi Vadim Postu, absolvent al Liceului „Miguel de Cervantes" din Capitală, a reuşit să obţină media 10 la Bacalaureat. Membru al Clubului Moldovenesc de Jocuri Intelectuale şi olimpic la fizică, Vadim recunoaşte că i-a luat foarte puţin timp pentru pregătiri.
„Pot spune că acum am cules roadele. Am repetat mai mult în ultimele zile, de dimineaţă până seara. Am noroc de memoria foarte bună", precizează absolventul.

Pentru fostul elev de la Cervantes, emoţiile dinaintea BAC-ului l-au copleşit mai mult decât testul în sine. „Până la urmă, Bacalaureatul este un test obişnuit. Dacă reuşeşti să menţii un echilibru sănătos între studii şi alte preocupări în anii de liceu, treci, neapărat, examenele cu brio", este convins Vadim Postu.

Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite