Edilii din Chișinău deszăpezesc străzile cu autospeciale depășite din punct de vedere tehnologic

0
Publicat:
Ultima actualizare:

80% din cele 110 autovehicule specializate în curăţarea de zăpadă a drumurilor au termenul de funcţionare depăşit de două ori. În această iarnă, 15 camioane din cele 70 antrenate în procesul de deszăpezire s-au defectat. Acum sunt închise în garaje, aşteptând să fie reparate.

Ninsoarea din ultimul timp a dat mare bătăie de cap autorităţilor publice locale din Chişinău. Primarul Capitalei, Dorin Chirtoacă, a fost nevoit să scoată pe străzi toate cele 70 de maşini de deszăpezire.

Acestea au lucrat toată noaptea şi au reuşit să cureţe doar străzile pe unde circulă transportul public. Străzile lăturalnice şi curţile blocurilor sunt curăţate cu lopeţile şi măturile de către angajaţii de la „Autosalubritate".

Ziua, lucrările de deszăpezire pe străzi sunt întrerupte. „Autospecialele nu se pot strecura printre maşini pentru a curăţa drumurile", a menţionat Veaceslav Ţerna, şeful Direcţiei municipale tranport şi căi de comunicaţii.

În ultimele zile pe străzi au fost împrăştiaţi 1.250 de metri cubi de nisip. „Problema cea mare sunt unităţile de transport specializate în deszăpezire. 80% din cele 70 de autospeciale au termenul de exploatare depăşit aproape de două ori", a menţionat Nistor Grozavu, viceprimarul Capitalei.


ŞOFERII DESCARCĂ SAREA MANUAL

„Cele mai vechi sunt 50 de maşini marca ZIL, procurate în 1986. Acestea au fost oferite de autorităţile fostei URSS după ce camioanele din Chişinău au fost luate pentru a efectua lucrări în urma accidentului de la staţia atomică de la Cernobîl. ZIL-urile trebuiau date la fier vechi încă în anul 2000", a declarat Veaceslav Ţerna.

Cea mai recentă achiziţie a municipalităţii în materie de utilaje pentru deszăpezire sunt câteva autospeciale Kamaz, procurate în 2007.

„Şoferii de pe ZIL-uri poartă în maşini butelii cu apă. Periodic, aceştia sunt nevoiţi să se oprească din lucru ca să toarne apă în radiatoare", a spus primarul Chirtoacă.

„ZIL-ul pe care lucrez eu e relativ nou. Are 24 de ani. Consumă enorm de mult ulei şi foarte des se defectează", a spus pentru „Adevărul", Adrian Gârlea, angajat la ExDrupo, agenţia municipală în gestiunea căreia se află autospecialele. Şoferul s-a mai plâns că noaptea lucrează la deszăpezire, iar ziua sunt nevoiţi să descarce manual sarea din vagoane. „Din noiembrie şi până în prezent, am descărcat 75 de vagoane de sare", a adăugat Adrian Gârlea.


CHIRTOACĂ A RAS ZĂPADA

Dorin Chirtoacă, primarul Capitalei, a lucrat în noapte de duminică spre luni pe o autospecială la deszăpezirea drumurilor. Primarul a verificat starea tehnică a camioanelor, a vorbit cu şoferii şi s-a urcat la volanul unei maşini.

„E o metodă foarte reuşită de relaxare după ce te enervează unii", s-a justificat Chirtoacă. Pentru această aventură primarul va plăti o amendă de o mie de lei. „Dorin Chirtoacă nu deţine permis de conducere de categoria C şi va plăti o amendă pentru încălcarea legii", a declarat Silviu Muşuc, şeful poliţiei municipale.

Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite