(AUDIO, GALERIE FOTO) EXCLUSIV: Cel mai longeviv prim-secretar comunist în Moldova, Ivan Ivanovici Bodiul: „Regret că poporul a fost încătuşat“

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Ivan Ivanovici Bodiul, fostul prim-secretar al Partidului Comunist din RSS Moldovenească, care a condus ţara noastră timp de 19 ani, a acordat un interviu pentru „Adevărul". Fostul lider sovietic, numit de istorici „dictator regional", a vorbit despre regretele sale, dar şi despre cei 20 de ani de independenţă a Moldovei.

-Cum v-au părut cei 20 de ani de independenţă?
-În aceşti ani s-au întâmplat şi lucruri bune, dar şi rele. Este bine că oamenii se bucură de libertatea de a crea, de a munci, de a rezolva probleme. Este rea, însă, instabilitatea politică. În Moldova sunt doar patru milioane de oameni. Dar vedeţi cât de multe partide le revin. Este un adevărat impas.


-Mai exact, ce nu merge bine?
-În Moldova, în aceşti 20 de ani, s-au păstrat multe lucruri bune din trecut, indiferent cum l-am numi, comunism sau socialism. Cât priveşte răul, acesta depinde anumite persoane care au creat atâtea partide, sigur nu pentru a face bine. Scopul lor a fost puterea. Pentru moldoveni, multele partide sunt ca şi gândurile care-i încurcă.


-Cum vi se pare orientarea Moldovei spre Uniunea Europeană?
-Integrarea este necesară, inclusiv pentru Moldova. Dar aceasta ar însemna divizarea societăţii. Liderii politici şi oamenii de afaceri ar avea multe foloase de tras, dar cea mai mare parte a moldovenilor vor rămâne cu gândul la Rusia. Această orientare ar însemna să pierzi legătura cu trecutul.

image

Leonid Brejnev şi Ivan Bodiul la 50 de ani de la crearea RSSM.  Foto: Arhiva Naţională R. Moldova

-Şi totuşi, cum s-ar simţi mai bine moldovenii, cu UE sau cu Rusia?
-Fără Rusia Moldova nu a existat şi nici nu va exista. Niciodată! Nu este un moft al al cuiva. Este un adevăr istoric, iar progresul Moldovei depinde de asta.


-Care e soluţia pentru rezolvarea conflictului transnistrean?
-Acesta a fost inventat de anumite personalitatăţi politice. Atât conducerea Tiraspolului, cât şi fosta conducere a Moldovei au „dat o mână de ajutor". Dar nu uitaţi, Moldova se poate uni doar cu suportul Rusiei! Nici UE şi nici America, nimeni în afară de Rusia, nu o poate ajuta! Fac rău liderii Moldovei care nu ţin cont de asta. Dacă n-ar fi inventat tot felul de rebusuri, dar ar fi mers la convorbiri cu liderii ruşi, cele două maluri demult ar fi fost împreună. Este acelaşi popor!


-Dle Bodiu, ce n-aţi reuşit să faceţi în anii în care aţi fost la conducerea Moldovei?
-Cred că au fost făcute multe lucruri bune şi mulţumesc poporului că încearcă să continue binele pe care l-am făcut. Ce nu am reuşit? N-am folosit îndeajuns libertatea cuvântului şi libertatea acţiunii. Aşa era sistemul şi, din păcate, poporul s-a simţit încătuşat. Aceasta a fost greşeala cea mai mare pe care o regret foarte mult.


-Există critici până acum că dvs. aţi contribuit substanţial la procesul de rusificare?
-Nu trebuie să vă gândiţi doar la mine, ci la toţi liderii din URSS. Vroiau sau nu, aceste republici mici trebuiau să accepte regulile. Îmi pare foarte rău că n-am folosit îndeajuns resursele pe care le-am avut atunci pentru a promova limba şi cultură moldovenească. Dar Moldova s-a dezvoltat şi aşa, s-a dezvoltat pentru că era parte a Rusiei. Dacă Basarabia n-ar fi fost parte a Rusiei, poate nici n-ar fi existat pe lume. Rusia a făcut-o republică independentă. Nimeni altul! Fără Rusia, Moldova n-ar avea economie şi s-ar prăbuşi.


-Totuşi România şi Moldova au un trecut istoric comun.
-Românii se referă la un trecut istoric îndepărtat. Şi au dreptate. Dar în acest caz, poporul ar trebui să decidă cu cine poate progresa. Rusia în 1918, atunci când România a introdus trupele ei în Basarabia, se dezvolta mai bine decât România. Şi acum e la fel. Cel care crede că Moldova s-ar dezvolta mai bine cu România, greşeşte. Ea s-ar transforma într-o provincie slabă. Şi-ar pierde suveranitatea. Ar înceta să mai existe. Acum Moldova, chiar şi într-o situaţie de criză, se dezvoltă mai bine decât România. Atunci, unde tinde Moldova?

image

Nicolae şi Elena Ceauşescu au vizitat Moldova în 1976. Foto: Arhiva Naţională R. Moldova


-Nicolae Ceauşescu a vizitat Moldova în 1976. Ce a însemnat acea vizită atunci?
-Parcă-l văd şi acum pe tovarăşul Ceauşescu. În acei ani România avea o atitudine nu tocmai bună faţă de URSS. Noi, în Moldova, niciodată n-am tins spre izolarea de România. Oamenii de la hotarul României şi Moldovei erau liberi să se întâlnească, ba se făceau şi multe nunţi. Mai târziu România a închis hotarul, fapt care ne-a nemulţumit. Bine a făcut atunci Ceauşescu că a venit în Moldova, din proprie iniţiativă.

-În acea perioadă, şi dvs. aţi vizitat România...
-Şi nu o singură dată. M-a întâlnit de două ori chiar Ceauşescu. M-a invitat şi am mers acolo cu soţia. Au fost atât de ospitalieri cu noi.


-În ce limbă aţi vorbit cu Ceauşescu?
-Cu Elena Ceauşescu vorbeam în limba „moldoveanească", dar cu Nicolae Ceauşescu vorbeam în rusă, totul era oficial. Nu puteam să ignor limba rusă.


-Mai ţineţi minte limba română?
-Sigur că da. Sunt moldovean. E adevărat că nu prea ştiu limba literară. Vorbesc liber, dar unele cuvinte sunt cele pe care le folosea mama mea, adică foarte vechi.


-Cum credeţi, română şi moldovenească sunt limbi diferite?
-Între română şi moldovenească există diferenţe, deşi nesemnificative. Ca şi cele două popoare, au aceleaşi rădăcini, se trag din Carpaţi. Dar în istorie moldoveneasca s-a asimilat cu limbile slavone. Toate cuvintele noi apărute au fost luate de la slavoni. Sunt cuvinte la care moldovenii n-ar renunţa niciodată.

Despre prieteni, critici şi religie

-Vă este dor de Moldova?
-În fiecare zi mă gândesc la Moldova. Nu o voi uita niciodată. Vreau ca poporul moldovean să trăiască bine şi să aibă parte de pace. Vreau ca moldovenii să fie mulţumiţi. Poate n-am fost prea des în Moldova, dar în gândurile mele sunt prezent acolo.


-Ce vă leagă azi de ţara pe care aţi condus-o mai bine de 20 de ani? Mai aveţi prieteni aici?
-Toată Moldova mi-e prieten. Nu cred că am duşmani, deşi au fost mulţi care m-au criticat. Şi bine au făcut că m-au criticat. Probabil nu există persoană care să nu aibă neajunsuri şi să nu facă greşeli. Am făcut şi eu multe, la rândul meu. Nu vreau să-mi stric relaţiile cu oamenii din cauza asta. Construiesc aceste relaţii pe corectitudine şi bunătate. Moldovenii sunt un popor extraordinar.


-Când aţi fost ultima dată la Chişinău?
-În noiembrie, anul trecut. Lucrez la cea de-a cincea carte de memorii şi m-am întâlnit cu foştii mei subordonaţi pentru a preciza fapte şi cifre.


-Despre ce scrieţi?
-Am editat deja câteva cărţi. Analiştii le-au apreciat ca o enciclopedie pentru a doua jumătate a secolului XX-lea. Sunt de acord cu ei. Cine poate vorbi mai bine despre acea perioadă decât mine?


-Unde vă aflaţi mai mult azi?
-În mare parte, la Moscova. Am deja 93 de ani. Înainte mergeam în Italia, la nepoţelele mele, care lucrau şi învăţau acolo. Acum e mai complicat să merg atât de departe.


-Primiţi pensie din Moldova?
-Nu, sunt cetăţean al Federaţiei Ruse. Niciodată nu m-am gândit la asta. Noi, foştii lideri ai URSS, am fost asiguraţi cu de toate. Nu am nevoie de nimic.

image

Ivan Bodiul i-a dăruit lui Leonid Brejnev un portret care ulterior a devenit celebru. Foto: Arhiva Naţională R. Moldova


-Mergeţi la biserică?
-Din cauza vârstei nu prea pot să merg. Apropo, niciodată, nimănui n-am interzis să meargă la biserică. Nici membrilor de partid. Din contra, când am devenit lider în Moldova, am criticat politica de distrugere a bisericilor. În perioada în care am fost în fruntea ţării s-au păstrat multe biserici şi n-au fost distruse, dar nici închise.


-Dar mergeaţi la biserică?
-Eu mergeam la mănăstiri. Intram uneori şi în biserici. Am fost de multe ori la mănăstirea Căpriana, unde am rugat să fie restabilite vestigiile de acolo.

Clopotniţa din centrul Chişinăului a fost aruncată în aer în 1962, pe timpul lui Ivan Bodiul.

-Proveniţi dintr-un sat de moldoveni din Ucraina. Ce părere aveţi despre alipirea Basarabiei de Sud şi a celei de Nord la Ucraina?
-Alipirea teritoriilor de la Marea Neagră la Ucraina a fost o mare greşeală istorică admisă de conducerea Uniunii Sovietice. N-am uitat niciodată despre această mare nedreptate. Sperăm că adevărul istoric va triumfa.


„A fost un stâlp al politicii de rusificare şi deznaţionalizare"

Istoricii spun că Ivan Bodiul a fost cel mai longeviv prim secretar al Comitetului Central al Partidului Comuniştilor din Moldova, dominând toate sferele vieţii sociale, economice, politice pe parcursul a mai bine de 20 de ani.

„Această perioadă nu poate fi caracterizată exclusiv prin momente pozitive. A parcurs o cale cu luminile şi umbrele sale. Sigur că în această perioadă republica a făcut parte din toate priectele de dezvoltare sociale, economice. E adevărat că în acesti ani au fost realizate transformări pe plan economic şi social spre beneficiul oamenilor de aici", a spus Gheorghe Cojocaru, directorul Institutului de Istorie, Stat şi Drept al Academiei de Ştiinţe.

„Tot în această perioadă, Bodiul a fost cel care a omorât în faşă tot ceea ce înseamnă cultură naţională, literatură, ştiinţă, limbă română. Bodiul a fost un stâlp al politicii de rusificare şi deznaţionalizare", a mai spus Cojocaru.

Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite