EDITORIAL Uniunea Europeană,pe cale de dispariţie?

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Igor Cașu este istoric şi editorialist Adevărul Moldova
Igor Cașu este istoric şi editorialist Adevărul Moldova

UE este în cea mai mare criză de la fondarea sa în 1957, dar acum câteva zile, la 9 decembrie, Croaţia a semnat tratatul de aderare la comunitate. A trebuit să aştepte ani buni după Slovenia, care a fost prima ţară din fosta Iugoslavie ce accedea în UE în 2004.


Poziţia geografică a Sloveniei şi lipsa unei frontiere comune cu Serbia, precum şi a unei comunităţi sârbeşti importante pe teritoriul său a scutit-o de războiul răvăşitor din anii 1990, spre deosebire de Bosnia şi Herţegovina, Kosovo, dar şi de Croaţia, care nu au putut evita confruntarea cu „fratele mai mare". Croaţii au fost însă nu numai victime, dar şi călăi, una dintre condiţiile esenţiale ale admiterii lor în UE fiind asumarea trecutului recent şi extrădarea celor implicaţi în crime de război.
Acceptarea recentă a Croaţiei în UE (efectivă din 1 iulie 2013), în plină criză europeană, are o semnificaţie aparte. Or, UE într-adevăr se află în criză, financiară şi economică, ceea ce i-a făcut pe mulţi comentatori să se întrebe pe cât de viabil este proiectul european în ansamblu. Alţii s-au grăbit să pună cruce pe UE, mai ales ziariştii şi experţii apropiaţi de Kremlin, dar şi reprezentanţi ai extremei stângi şi celei drepte din UE. Susţinătorii lui Putin, mai ales, spun că degeaba europenii au aclamat destrămarea URSS, pentru că acum le vine rândul şi lor.
Unii au spus chiar că UE este un „imperiu", mai „rău" şi mai „ilegal" decât cel sovietic şi, prin urmare, ca orice imperiu, îşi va da obştescul sfârşit.
Aceste speranţe au cunoscut o recrudescenţă în ultima vreme. Îmi amintesc când, acum doi ani, criza economică şi financiară atinsese grav Letonia, ajunsă pe muchia falimentului, televiziunea de stat rusă încerca să acrediteze ideea că letonii regretă ieşirea din URSS. Între timp, Letonia s-a întremat, graţie unor împrumuturi masive de la FMI şi Banca Mondială, dar şi a susţinerii partenerilor săi din UE. Ideea europeană s-a dovedit a fi viabilă, iar revenirea la URSS - o speculaţie gratuită.
Acum, deşi Bruxelles-ul are probleme până peste cap, inclusiv în ceea ce ţine de păstrarea euro ca monedă unică, s-a considerat că aceasta nu trebuie să afecteze angajamentele sale privitoare la orarul accederii Croaţiei. Este un semnal pentru cei sceptici faţă de ideea europeană, dorindu-se a se sugera că „avem criză, dar nu suntem în agonie". Iar criza, să ne amintim de etimologia cuvântului greşesc krisis, înseamnă o provocare ce trebuie tratată cu seriozitate pentru a fi depăşită.
Totodată, acceptarea Croaţiei în UE reprezintă şi un mesaj transmis cetăţenilor UE care se văicără - mulţi pe bună dreptate - de reducerile salariale şi scăderea drastică a cheltuielilor publice. Cu alte cuvinte, accederea Croaţiei în comunitate vrea să le spună europenilor că lucrurile nu stau chiar aşa de rău atâta timp cât alte state doresc să intre în UE. Şi UE este viabilă atâta timp cât poate să-şi permită extinderea.

În acest sens, şi Republica Moldova are un viitor european, teoretic vorbind. Cu condiţia ca şi criza politică internă de la noi să fie rezolvată cât mai curând, în aşa fel încât să nu asistăm la revenirea neocomuniştilor la putere. În caz contrar, Moldova va mai pierde încă cel puţin 2-3 cincinale numai ca să scape iarăşi de ciuma roşie. Or, este important să învăţăm din greşelile vechi, pentru că sunt atâtea noi de făcut.

Republica Moldova



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite