EDITORIAL „Invidia de a fi moldovan“

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Igor Cașu
Igor Cașu

Recent, una dintre cele mai credibile companii de profil din lume, Gallup, a dat publicităţii rezultatele unui sondaj cu privire la gradul de bunăstare a populaţiei din 146 de state din lume.

Sondajul a fost efectuat în decursul anului 2011, prin telefon, pe un eşantion de 1.000 de persoane, per ţară, cu vârsta de 15 ani şi mai mult. Marja de eroare a sondajului este de ± 1,7-5,7%.

Rezultatele sondajului efectuat de celebra companie americană au fost grupate în trei categorii: ţări care prosperă (thriving), luptă (struggling) şi suferă (suffering). În ceea priveşte procentajul populaţiei care a declarat că prosperă, Moldova ocupă un loc de invidiat, al 44-lea din cele 146, circa 32% din respondenţi fiind de această părere. Totodată, 54% din moldovenii intervievaţi au declarat că luptă pentru a-şi asigura un nivel de viaţă mai bun. Referitor la proporţia de moldoveni care se află într-o situaţie critică şi pentru care viaţa este mai degrabă un chin decât o bucurie, cifra s-ar situa în jur de 14 %.

În România, deşi salariile sunt cu mult mai ridicate decât în Republica Moldova, procentul de populaţie care se declară că luptă pentru o viaţă mai bună şi suferă mai degrabă decât se bucură de viaţă este de 54%, şi, respectiv, 28%. Totodată, numai 18% din cetăţenii României se autopercep aparţinând categoriei „prosperi" (de două ori mai puţin decât în Republica Moldova). În Ungaria, proporţiile sunt aproape trase la indigo cu cele din România: 15, 57, 28.

Conform acestui sondaj, cota moldovenilor prosperi ar fi mai mare şi decât cea a ucrainenilor şi ruşilor, dacă e să ne referim la popoare cu care ne comparăm, de obicei. Astfel, în Ucraina, 21% din oameni declară că sunt prosperi, 56% - „luptă", în timp ce 23% susţin că nivelul lor de viaţă este unul precar. Situaţia din Rusia nu este cu mult mai roză, cel puţin judecând după rezultatele acestui sondaj, efectuat, amintim, de cea mai cotată companie din domeniu din lume. Potrivit sociologilor americani, 22% din cetăţenii Rusiei se autopercept aparţinând categoriei de oameni prosperi, 58% „luptă", iar 19%, cu 4 puncte procentuale mai mult decât moldovenii, se văd aparţinând unei categorii paupere. Situaţia din alte state postsovietice este una comparabilă cu cea din Ucraina şi Rusia.

Rămâne să ne întrebăm în ce măsură acest sondaj sociologic reflectă o anumită tendinţă şi stare de spirit în rândurile cetăţenilor moldoveni. Într-adevăr, dacă facem o comparaţie cu rezultatele aceluiaşi sondaj de anul trecut (care reflectau datele pe anul 2010), se remarcă tendinţa potrivit căreia moldovenii se consideră mai prosperi de la un an la altul. Astfel, în 2011, Moldova se situa pe poziţia a 50-a, cu 28% dintre respondenţi care au spus că sunt prosperi, 56% care afirmau că au un nivel de viaţă mediu şi doar 16% din categoria celor „săraci lipiţi pământului".

Prin urmare, se observă faptul că anul acesta proporţia moldovenilor care se consideră bogaţi a crescut cu 4 puncte procentuale, iar a cetăţenilor care se autopercep drept săraci a scăzut cu 2 puncte. Asta în condiţiile în care într-un an de zile nu s-a schimbat mare lucru în ceea ce priveşte salariul mediu pe economie - în uşoară creştere, este adevărat, dar şi preţurile au crescut. Acelaşi lucru e valabil în ceea ce ţine de PIB-ul pe cap de locuitor.

Prin urmare, în ciuda progreselor modeste înregistrate de Republica Moldova în ultimii ani, sondajul respectiv înregistrează totuşi o tendinţă măsurabilă sociologic ce atestă un optimism sporit al moldovenilor referitor la şansele de îmbunătăţire a nivelului lor de viaţă. Este de remarcat însă că rezultatele de anul trecut şi din acest an reflectă şi o tendinţă de supraautoapreciere a moldovenilor, ceea ce nu este neapărat o deficienţă în măsura în care există, în subsidiar, şi o conştiinţă a stării reale a nivelului de viaţă.

Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite