EDITORIAL În ce condiţii PL ar putea vota pentru Greceanâi?

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Igor Cașu este istoric şi editorialist Adevărul Moldova
Igor Cașu este istoric şi editorialist Adevărul Moldova

În momentul când scriu acest text, Zinaida Greceanâi pare a fi candidatura cea mai probabilă la funcţia de preşedinte al Republicii Moldova din partea a două formaţiuni din componenţa AIE 2, PLDM şi PD.

Aşa cum a presupus majoritatea comentatorilor politici, desprinderea lui Dodon de fracţiunea PCRM din Parlament a anticipat înaintarea fostului prim-ministru comunist Zinaida Greceanâi la postul de şef de stat.

Alegerile din Legislativ stabilite pentru ziua de 18 noiembrie 2011 nu vor aduce însă aşteptata deblocare a crizei politice din Republica Moldova. PL va boicota alegerile la această etapă. Natura specifică a electoratului acestui partid, moştenit în mare de la PPCD, obligă liderii acestuia să nu accepte atât de uşor un candidat proaspăt ieşit de sub plapuma pcrm-istă.

Este la fel de improbabil ca PCRM să susţină candidatura Greceanâi - cel puţin la etapa actuală - din cauza aceloraşi considerente legate de specificul electoratului partidului respectiv, dar judecând şi după discursul conducerii comuniştilor care a înfierat aspru comportamentul celor foşti trei membri ai fracţiunii, numindu-i „trădători". O schimbare de atitudine în sensul admiterii votului PCRM pentru Greceanâi nu e de domeniul imposibilului, dar trebuie să mai treacă ceva timp ca rănile recente să se cicatrizeze.

Altfel, dacă PL va insista până la urmă să nu voteze candidatul admis de PLDM şi PD la preşedinţie, va provoca alegeri anticipate în primăvara anului viitor. După o iarnă care se aşteaptă să fie destul de grea, însoţită de majorarea preţurilor la gaz şi la căldură mai ales, partidele din AIE 2 riscă să nu obţină nici măcar cât au obţinut în alegerile din 29 iulie 2009, darămite ca la cele din 28 noiembrie 2010. Partidul Liberal ar fi responsabil de această întorsătură dramatică şi mai puţin va conta faptul că poate, datorită poziţiei sale intransigente, ar atrage încă 2-3% din electorat. Moldova va fi pe altă orbită a hărţii geopolitice, cea rusească, din care de data asta s-ar putea să nu mai scape.

Dodon nu a admis la rândul său altă candidatură la preşedinţie decât Greceanâi. Dacă atât Filat, cât şi Lupu ar accepta până la urmă candidatura Zinaidei Greceanâi pentru funcţia supremă în stat ca unica soluţie de a depăşi blocajul existent, Ghimpu va fi nevoit la a doua rundă de alegere a Preşedintelui să accepte propunerea colegilor săi din AIE 2. PLDM şi PD, admiţând candidatura grupului de rebeli ex-comunişti ar demonstra că ţin mult la depăşirea crizei actuale şi sunt gata să accepte compromisuri, chiar şi dureroase, dar care ar crea premise pentru o stabilitate politică pentru următorii trei ani.

Nevotarea de către PL a lui Greceanâi pe motiv că a fost mult timp în serviciul comuniştilor nu prea ţine, în condiţiile în care Lupu a fost chiar membru al PCRM. Tot ce ar putea să facă PL în această situaţie ar fi să-i ceară în mod expres lui Greceanâi să-şi facă mea culpa referitor la anumite declaraţii şi acţiuni anterioare din perioada când a fost prim-ministru. Este vorba, în primul rând, de afirmaţia sa din zilele imediat următoare lui 7 aprilie 2009 în care ameninţa protestatarii că va ordona deschiderea focului în caz că manifestaţiile vor continua.

În al doilea rând, să nu uităm că anume Greceanâi a fost cea care a introdus vize pentru cetăţenii României şi a instrumentat politici antiromâneşti. Chiar dacă a făcut aceste lucruri la comanda lui Voronin, fără îndoială, trebuie să şi le asume. Numai aşa PL ar putea să admită discutarea candidaturii Zinaidei Greceanâi. Găsirea unui consens în ceea ce priveşte votarea preşedintelui e importantă pentru Moldova, altfel ne aşteaptă alegeri anticipate care pot fi catastrofale pentru întreaga societate.

Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite