EDITORIAL Geaca adevăraților comuniști

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Vitalie Ciobanu  este un renumit scriitor pe ambele maluri ale Prutului şi redactorul-şef al revistei moldoveneşti „Contrafort".
Vitalie Ciobanu este un renumit scriitor pe ambele maluri ale Prutului şi redactorul-şef al revistei moldoveneşti „Contrafort".

Obișnuit să-și atace adversarii de dreapta, PCRM s-a trezit încolțit din stânga. Un grup care își zice „adevărații comuniști", cu inițialele PCM, îl acuză pe Voronin că a deviat de la puritatea doctrinei roșii, îmbrățișând, oportunist, idealurile „liberal-burgheze". Mai exact, că s-a îmbogățit ilicit, el și familia, pe seama avuției naționale, aducându-i pe moldoveni la sapă de lemn.

Ascult acest discurs justițiar și îmi răsar în memorie caricaturile din ziarele sovietice: de o parte a unei bariere stă un muncitor cu trăsături regulate: ochi albaștri, brațe vânjoase mânuind o cazma, și de cealaltă parte un bogătaș burtos, călărind saci de bani.

La început era vorba de chiaburi - dușmanul de clasă. Mai târziu, în rolul îmbuibaților corupți au fost distribuiți americanii. În Moldova, după '89, n-am văzut, „pe viu", o caricatură mai reușită decât Oleg Voronin în tricoul lui Che Guevara.

Am mari îndoieli când îi aud pe unii susținând că regimul care a domnit la noi între 2001-2009 a fost mai puțin comunist decât cel din URSS. Șantajul, șicanele polițieneşti și, la urmă, metodele teroriste de suprimare a Opoziției, românofobia transformată în politică de stat au garantat PCRM o legitimă descendență din Lenin și Stalin. Nici Rusia actuală nu e „comunistă" în sensul propriu al cuvântului, însă sistemul nu s-a schimbat fundamental - omnipotentul KGB a rămas la butoane, chiar dacă a adoptat limbajul capitalismului.

Pentru duo-ul Medvedev-Putin inamicul e același: Statele Unite și Europa Occidentală. „Modernizarea Rusiei", în viziunea lor, înseamnă cel mult o revanșă economică, nicidecum valori occidentale, adică democrație, stat de drept și libertăți civice.

Nici în Moldova structura puterii oculte nu a fost demontată, doar și-a multiplicat fețele, uzurpând diverse sigle de partid. Verificați cine se opune unei Legi a lustrației și veți descoperi numaidecât „verigile" Rețelei. Geaca de piele a primilor comisari, pe care și-o trag „adevărații comuniști" moldoveni, privirile lor încercănate de nesomnul grijii pentru soarta proletariatului trădat nu mi se par mai credibile decât țoalele scumpe ale parveniților lui Voronin.

Mulți se întreabă: cine e în spatele lor? În spatele „noilor" comuniști, dar și al altor grupuscule care apar în timpul campaniilor electorale, pentru a se evapora imediat după. Felul acesta, conspiraționist, de a privi lucrurile a devenit o molimă în Moldova. La noi există convingerea că ceea ce se vede pe scena politică nu coincide neapărat cu ceea ce este. În orice caz, așa pretind Voronin și ai lui, considerându-i pe Lucinschi și Filat inspiratorii din umbră ai disidenților PCM.

Alții arată spre Plahotniuc, oligarhul despre care se spune că vrea să acapareze de unul singur „tarlaua" moldoveană...

Diversiunile fac parte din logica bătăliei politice moldovenești, le privim ca pe un spectacol. Nu știm dacă noul proiect va smulge voturi de la PCRM. Tot ce contează e că, distribuită într-unul sau mai multe „borcane", cauza pro-rusă recrutează încă numeroși susținători în Moldova. Rețeaua funcționează.

Republica Moldova



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite