Dulciuri moldoveneşti interzise în America

0
Publicat:
Ultima actualizare:

SUA nu permite importul de bomboane şi turte dulci ce conţin coloranţi nocivi. Departamentul american de Sănătate şi Servicii Umane a întocmit o listă „roşie" a produselor ce conţin coloranţi interzişi sau nedeclaraţi pe etichetă.

Instituţia a emis o alertă de import pentru Agenţia pentru Controlul Medicamentelor şi Alimentelor, care ar urma să confişte, fără examinare, produsele identificate drept periculoase. De rând cu alte firme din toată lumea, în listă figurează şi două companii din Republica Moldova. Produsele-problemă sunt turtele dulci cu aromă de fragi produse de combinatul de panificaţie Franzeluţa şi caramelele cu gust de alune şi fructe de la fabrica Bucuria. Potrivit specialiştilor americani, aceste dulciuri conţin două tipuri de coloranţi interzişi peste Ocean - carmoizina (roşu) şi tartrazina (galben).

PERICOL PENTRU SĂNĂTATEA COPIILOR
Întâlniţi în multe produse consumate de copii, cum ar fi chipsuri, sucuri, bomboane, prăjituri şi gume de mestecat, aceşti aditivi alimentari provoacă deficienţe de concentrare la cei mici, anxietate, migrene, tulburări de somn sau de vedere. Carmoizina este interzisă în SUA, Canada, Japonia, Norvegia şi Suedia, iar tartrazina - în Norvegia, Germania. Americanii cer ca pe ambalajul produselor ce conţin această substanţă sintetică să fie indicate posibilele efecte adverse.

„NU FOLOSIM ACEŞTI ADITIVI ALIMENTARI
De cealaltă parte, reprezentanţii companiilor vizate susţin că nu ştiu de o astfel de alertă a specialiştilor din SUA şi spun într-un glas că nu folosesc aceşti coloraţi. „La noi nu s-a depistat nimic. Distribuitorul nostru din SUA ne-a asigurat că nu avem probleme. Nu utilizăm carmoizină. Toate produsele noastre sunt certificate şi întrunesc standardele cerute", explică Victor Cojocaru, directorul combinatului Franzeluţa.

Aceeaşi replică am primit şi de la Bucuria. „Noi nu utilizăm aceste tipuri de adaosuri. Nici nu exportăm bomboane în SUA, deoarece au termenul de valabilitate foarte mic. Dacă am fi folosit aceşti aditivi, termenul ar fi mai mare", se apără Ecaterina Cechina, şefa Direcţiei economie şi finanţe de la fabrica Bucuria. În aceeaşi listă au încăput cozonaci cu jeleu şi băuturi carbogazoase din România, marmeladă, ketchup, sucuri şi ciocolată din Rusia. Specialiştii americani au făcut şi o listă „verde" a firmelor care s-au conformat cerinţelor şi-şi pot deja exporta marfa în America. Printre acestea sunt companii din China, India și Japonia.

Distribuitorul nostru din SUA ne-a asigurat că nu avem probleme. Nu utilizăm carmoizină.
Victor Cojocaru, director Franzeluţa

Click pentru a vedea lista întocmită de Departamentul american de Sănătate şi Servicii Umane

Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite