EXCLUSIV Chișinău: Droguri la liber sub ochii polițiștilor

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Mai mulţi comercianţi de produse etnobotanice, cunoscute ca droguri uşoare, îşi vând marfa fără nicio problemă pe diferite site-uri. Substanţele interzise în multe alte state sunt acceptate la noi în ţară. Pentru câteva sute de lei, consumatorii se pot „simţi bine" fără să le fie teamă de poliţie. Medicii atrag însă atenţia că produsele pot duce la moarte.

Droguri la liber. De asta au parte moldovenii, de puţin timp, dacă accesează anumite pagini de internet. Oferta de produse etnobotanice, adică ierburi cu efect halucinogen care au făcut mii de victime în lume, este acum disponibilă şi pentru noi.

„Wolf", „Spark", „Firebird", „Dark side" sau „Crazy dog" sunt doar câteva dintre denumirile drogurilor uşoare care sunt transformate în ţigări mai ales de tineri. Pe lângă efectele halucinogene ale substanţelor oferite la plic, vânzătorii îşi atrag clienţii, pe internet, prin faptul că-şi prezintă marfa ca fiind una legală.

image

FOTO: Unul dintre anunțurile lipite pe gardurile din Chișinău

Reporterii „Adevărul" au testat piaţa etnobotanicelor şi au constatat că produsele sunt bine promovate, iar livrarea se face prompt şi sigur.

200 DE LEI GRAMUL

Fără poliţişti, fără probleme cu legea. Totul se întâmplă doar prin câteva click-uri, iar banii se achită direct prin curier, atunci când îţi aduce marfa în plic.
„Legalitatea este de 100%. Lucrăm doar cu produse legale. Poţi să te plimbi liber în faţa unui poliţist, după ce ai consumat, pentru că n-o să te poată depista", dă asigurări un vânzător pe site-ul www.smokemix.3dn.ru, care oferă pachete cu „iarbă" în toată Moldova.

Contactat de „Adevărul", una dintre persoanele care s-a dat drept administratorul site-ului, ne-a dezvăluit pe internet că „produsele se vând în cantităţi de minim trei grame, pentru 600 de lei. Deocamdată avem la dispoziţie doar „Wolf" şi va fi livrată într-un ambalaj sub forma unei scrisori", ne lămureşte vânzătorul, care s-a înscris pe Skype (program de discuţii pe internet - n.r.) cu userul Solt82.

image

FOTO: Discuție pe Skype cu Solt82, unul dintre comercianții de etnobotanice

Cât priveşte efectul „ierburilor", comeciantul lasă de înţeles, pe site-ul său, că „senzaţiile tari" diferă de la o persoană la alta. Dar, pentru a-şi atrage clienţii, acesta le trimite gratuit, unora dintre doritori, câte o mostră din produsele sale.

Vânzătorii dau asigurări că marfa lor i-a cucerit pe italieni, spanioli, olandezi, francezi. Ceea ce nu spun însă vânzătorii este că astfel de substanţe sunt considerate ilegale în multe state, datorită efectului negativ pe care-l au asupra sănătăţii. Deşi în ţara noastră piaţa de consum este la început, medicii atrag atenţia că astfel de droguri sunt periculoase.

image

Foto: Comercianții asigură că vând produse de calitate

„Am avut un singur caz, cu un tânăr care a fumat etnobotanice. Simptomele sunt foarte puternice: tulburări afective de comportament, probleme respiratorii, cardiovasculare şi neuropsihice. Pentru că oamenii nu mai deţin controlul asupra lor, pot face crime, ori se pot sinucide", a declarat doctorul Nicolae Gurschi, şeful Secţiei Toxicologie de la Spitalul „Sf. Treime" din Capitală.

„Aceste substanţe n-au fost introduse în lista celor interzise. Deocamdată le studiem, la recomandarea structurilor europene", a spus şi Mihai Oprea, directorul Dispensarului Republican de Narcologie.

Legi împotriva acestor substanțe

În ultimii doi ani, în România au decedat mai mulţi tineri după ce au consumat produse etnobotanice, susţin specialiştii de peste Prut. Aceste produse au început să fie răspândite pe larg în ţara vecină încă din 2008. Un an mai târziu, România a ajuns pe locul patru în Europa, după Anglia, Germania şi Olanda, la consumul de droguri legale, aşa cum arată un studiu făcut de Consiliul Europei.

MAI PERICULOASE DECÂT DROGURILE

Tudor Ciuhodaru, doctor şi deputat de Iaşi, este unul dintre cei mai înverşunaţi luptători împotriva comercializării în România a produselor etnobotanice. Medicul este autorul primei legi pentru interzicerea etnobotanicelor.
„Fiind un fenomen nou, consumul de etnobotanice este mai periculos decât cel de droguri, pentru că nu sunt cunoscute efectele pe care aceste produse le pot avea", a declarat Tudor Ciuhodaru.

Deputatul susţine că măsurile privind combaterea fenomenului sunt insuficiente, incomplete sau tardive. „Vom iniţia un program de prevenţie „Ia` şi aruncă drogurile", ce va include informarea şi educarea tinerilor, medicilor de familie, psihologilor şcolari privind riscurile consumului de astfel de produse şi măsurile ce trebuie luate în astfel de situaţii", a declarat Ciuhodaru pentru „Adevărul".

Polițiștii n-au auzit de etnobotanice

Fenomenul drogurilor legale care au făcut mii de victime peste hotare și care pătrunde acum și în țara noastră n-a ajuns încă să fie luat în discuție de oamenii legii. Oficialii Poliției susțin că legislația Moldovei nu prevede interdicții pentru acest tip de substanțe. Mai mult, până în acest moment, agenții nu au primit nicio sesizare de la populație cu privire la produsele etnobotanice. Totuși, înafara de internet, care este o piață bună de desfacere pentru drogurile ușoare, în Chișinău au apărut mai multe anunțuri de vânzare. Afișe cu denumirea produselor, numere de telefon pentru a-i găsi pe comercianți sunt lipite de garduri chiar în cen trul orașului.

Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite