Teleneşti: Drama de la săniuş, ignorată de autorităţi

0
Publicat:
Ultima actualizare:
La 72 de ore de la tragedie, scafandrii nu au reuşit încă să găsească cadavrul tatălui
La 72 de ore de la tragedie, scafandrii nu au reuşit încă să găsească cadavrul tatălui

Moartea celor patru copii şi a unui adult în apele Răutului îi lasă indiferenţi pe şefii instituţiilor care ar trebui să prevină astfel de tragedii. Responsabilitatea este pasată de la funcţionarii Agenţiei Apele Moldovei, la Primăria Vadul Leca şi, de aici, la Departamentul pentru Situaţii Excepţionale.

Tragedia de luni de la Vadul Leca, în urma căreia patru copii şi-au pierdut viaţa în timp ce se trăgeau cu sania pe gheaţa de pe Răut, îi lasă indiferenţi pe oamenii legii. În accident a murit şi un bărbat, tatăl a trei dintre copii. Autorităţile care ar trebui să-i informeze pe oameni despre pericolul din jurul apelor aruncă vina dintr-o parte în alta. Mai mult, pe o rază de câţiva zeci de metri în jurul lacului de acumulare Răut nu este instalată nicio pancartă care ar preveni pericolul de înec. Cu toate acestea, primarul din Vadul Leca spune că aceste măsuri au fost luate.


EDUCAŢI CU AFIŞE


„Sunt vreo două instalate pe stâlpii de lumină. Una e cam murdară, dar este!", a declarat Elena Cuşnir, primarul satului Vadul Leca. Oamenii legii din Teleneşti n-au demarat încă urmărirea penală legată de moartea celor cinci oameni. „Nu avem bază legală pentru a face acest lucru. Am văzut că în acea localitate sunt nişte afişe la Primărie prin care se informează populaţia despre riscul de înec", a declarat Mihai Begu, anchetatorul care se ocupă de caz.

Oficialii Departamentului pentru Situaţii Excepţionale şi Protecţie Civilă (DSE) susţin că, de două ori pe an, îi instruiesc pe primarii şi pe preşedinţii de raioane din zonele înconjurate de ape. „Autorităţilor locale li se citesc lecţii, după care edilii ar trebui să meargă în teritoriu ca să informeze populaţia despre riscurile de înec", a spus Liliana Puşcaş, ofiţer de presă la DSE.


AU UITAT DE PANCARTE


Reprezentanţii Agenţiei „Apele Moldovei" vin cu o altă scuză pentru lipsa măsurilor de protecţie a oamenilor: instalarea pancartelor n-a fost trecută anul acesta pe lista de investiţii. „Nu, noi răspundem de aceste teritorii, ci primăriile satelor amplasate pe malul apei", a declarat Ion Cuceinic, şef de direcţie la Agenţia "Apele Moldovei„. „De fapt, fiecare trebuie să ştie că gheaţa nu este încă suficient de groasă ca să mergi pe ea", a mai spus Ion Cuceinic.


FILMUL GROAZEI


La începutul săptămânii, la Vadul Leca, raionul Teleneşti, şi-au pierdut viaţa cinci persoane: trei copii, un tânăr şi un bărbat. Antonela (7 ani), Victor (12 ani) şi Vasile (19 ani) au mers la săniuş împreună cu alt copil din vecini, Vlad (10 ani). Potrivit martorilor, Antonela a alunecat de pe sanie şi a căzut în apă. Ceilalţi copii i-au sărit în ajutor. Apoi a venit şi tatăl celor trei fraţi, Sergiu Bechet (42 de ani). Sleiţi de puteri şi răpuşi de frig, toţi cinci au fost înghiţiţi de ape.

PROFESORI ŞI ELEVI RĂPUŞI DE DURERE

Elevii şi profesorii de la şcoala din Vadul Leca îşi amintesc cu durere despre cei patru copii care şi-au pierdut viaţa la săniuş.
În locul Antonelei Bechet (7 ani), elevă în clasa I, prietenii au pus pe bancă o candelă, un trandafir şi două caiete. „Era o fetiţă extraordinară, cu ochi buni şi cuminţi", spune Angela Vrăjitoru, învăţătoarea Antonelei. „Cu câteva ore înainte de tragedie, fiind la şcoală, Antonela mi-a cerut o bucată de pâine. A cerut-o cu atâta jale în ochi încât m-am întrebat ce s-o fi întâmplat", îşi aminteşte Angela Vrăjitoru. Despre fratele Antonelei, Victor (12 ani), colegii spun că era mereu grijuliu.

Clasa Antonelei

FOTO: TODOR IOVU Pe banca Antonelei a fost aprinsă o lumânare


„DUMNEZEU ÎI IA PE CEI BUNI"


„Era un prieten bun şi-mi pare atât de rău că nu mai este printre noi", a spus Ioan Cezar, colegul de clasă al băiatului. Fotografia lui Vlad Motelică (10 ani) este afişată de mai mulţi ani pe panoul de onoare al şcolii. Elev în clasa IV-a, Vlad a luat patru diplome. „Se vede că Dumnezeu îi ia pe cei buni. Au fost nişte copii minunaţi", spune printre lacrimi Dora Guţan, directorul şcolii. Profesorii şi elevii vor ţine doliu timp de 40 de zile în memoria micuţilor. Vasile Bechet (19 ani), înghiţit şi el de ape, fusese admis recent la facultate în România.

Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite