Dosarul „Uraniu – 2011“, finalizat și remis la judecată. Trei membri ai grupării au ajuns pe banca acuzaților

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Procuratura Generală anunță că a finalizat urmărirea penală în cazul contrabandei de uraniu și a remis dosarul spre examinare la Curtea de Apel. Pe banca acuzaţilor au fost trimişi trei membri ai grupării criminale.

La sfârșitul lunii iunie, chiar în centrul Capitalei Poliția a reţinut șase persoane, bănuite de contrabandă cu substanţe radioactive. Inculpaţii aveau un kilogram de uraniu, pe care intenţionau să-l comercializeze la un preţ de 32 milioane de euro.

Potrivit oamenilor legii, uraniul depistat a fost adus din Rusia și urma să fie vândut în țările islamice, iar Moldova a fost doar un stat de tranzit. Patru din cei reținuți sunt cetățeni moldoveni, iar doi locuiesc în regiunea transnistreană, iar unul are și cetățenia rusă.

Unul dintre inculpaţi este cercetat în stare de libertate, iar ceilalţi doi se află în arest. Alți membri ai grupării au fost anunțați în căutare, fiind cercetați penal într-un dosar penal separat.

Un caz similar a avut loc anul trecut, când trei bărbați au fost învinuiți că au adus în țară prin contrabandă 1,8 kilograme de uraniu, pe care plănuiau să-l vândă cu 9 milioane de euro.

Ulterior, doi bănuiți au fost condamnaţi la câte un an şi 12 zile de închisoare - termen pe care l-au ispăşit fiind în arest, astfel, fiind eliberaţi din sala de judecată. Celălalt inculpat (fost angajat ai Ministerului Afacerilor Interne) s-a ales cu 3 ani închisoare cu suspendarea pedepesei pe un termen de probă de 4 ani.
Procurorii consideră sentința Judecătorii Ciocana prea blândă și o vor ataca în instanța superioară.

Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite