Doi notari au fost sancţionaţi. Unul a rămas fără licenţă, celălalt a fost mustrat

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Un notar a rămas fără licență, iar altul s-a ales cu mustrare, pentru mai multe încălcări. Irina Balaur ar fi prejudiciat proprietarii unui apartament după ce a autorizat un contract de vânzare-cumpărare în lipsa acestora. Cel de-al doilea notar, Veaceslav Dohocher, a autentificat o procură fără să se asigure că petiționarul cunoaște limba română.

Ministrul Justiției, Oleg Efrim, a semnat un ordin prin care notarul Irina Balaur a fost sancționată cu retragerea licenței. Printr-un alt ordin, Veaceslav Dohocher a fost sancționat cu mustrare.

Irina Balaur ar fi autorizat un contract de vânzare-cumpărare a unui apartament, în lipsa proprietarilor acestui imobil, cauzându-le un prejudiciu material considerabil. Un control suplimentar a scos la iveală alte abateri în procesul de înstrăinare a bunurilor imobile, a contractelor de împrumut a banilor, a celor de comodat a autovehiculelor, de întocmire a procurilor sau testamentelor.

Colegiul disciplinar al notarilor a ajuns la concluzia că asemenea fapte nu pot fi puse pe seama unei banale erori sau necunoașterea legislației, ci pe reaua-credință a acestui notar.

În cazul lui Veaceslav Dohocher, Colegiul disciplinar al notarilor a constatat că acesta a autentificat o procură fără să se asigure că petiționarul cunoaște limba de stat și nu a invitat un traducător autorizat. Pe lângă asta, pentru autentificarea acestei procuri, notarul s-a deplasat în penitenciar, fără ca asta să fie reflectat în girul de autentificare.

Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite