Doi moldoveni, condamnaţi pentru că au robit mai mulţi jamaicani

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Prioritate vor avea deținutele
Prioritate vor avea deținutele

Alexandru Frumusache şi Viorel Simon au ajuns pe banca acuzaţilor în Statele Unite, ca membri ai unei grupări criminale. Tinerii obligau imigranţii ilegali să lucreze pentru un venit mizer şi îi ameninţau cu deportarea dacă se plângeau.

Reţeaua, din care făceau parte şi cetăţeni din Uzbekistan, dar şi din Statele Unite, a ajutat sute de dominicani, jamaicani şi filipinezi să ajungă pe „pământul făgăduinţei", oferindu-le locuri de muncă, susţin autorităţile americane.

Ajunşi pe mâinile membrilor grupării, care era condusă de uzbekul Abrorkhodja Askarkhodjaev, oamenii erau cazaţi în apartamente supraaglomerate şi erau forţaţi să muncească pentru un venit mizer în hoteluri din America. Mai mult, membrii reţelei lipseau victimele de venituri şi le ameninţau cu expulzare sau penalităţi în cazul în care refuzau să li se supună.

Cei doi moldoveni, care locuiau în oraşul Kansas, aveau roluri bine determinate în schemă. Bunăoară, Viorel Simon (29 de ani) se ocupa de cazarea imigranţilor, de transportarea lor la serviciu şi le împărţea fluturaşele de salarii. El a fost condamnat de autorităţile americane la 25 de luni de închisoare, iar la 10 mai 2011 a fost trimis să-şi ispească pedeapsa în Moldova.

FRAUDE DE MILIOANE
Alexandru Frumusache (25 de ani) a fost arestat acum doi ani, iar în noiembrie 2010 a fost condamnat la 18 luni de detenţie pentru trafic de persoane, fiind acuzat, ca şi Viorel Simon, de trafic de persoane şi expulzat din ţară.

Liderul reţelei a fost trimis pentru 12 ani după gratii, acum câteva săptămâni. Membrii grupării au mai fost condamnaţi pentru spălare de bani, furt de identitate, evaziune fiscală.

Acesta nu este primul caz în care moldovenii ajung pe banca acuzaţilor în SUA. Şapte studenţi au fost cercetaţi în America, fiind bănuiţi că împreună cu alţi 30 de tineri din spaţiul CSI ar fi furat trei milioane de dolari din conturile unor municipalităţi şi firme. În timp ce unii s-au întors deja în Moldova, judecătorii americani i-au condamnat la închisoare pe doi tineri ruşi, consideraţi capii reţelei de criminalitate informatică.

Acum o lună, un alt moldovean, bucătar la o pizzerie, a fost arestat în SUA pentru posesie de cocaină cu intenţia de a o distribui. În apartamentul acestuia a fost găsit şi un pistol. Tânărul riscă până la 48 de ani de închisoare pentru trafic de droguri.

Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite