Diplomaţii români sunt supăraţi pe experţi

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Studiul despre impactul aderării României la Zona Schengen asupra Republicii Moldova a stârnit nemulţumiri la nivel diplomatic. Marius Lazurcă, ambasadorul României la Chişinău, declară că analiza realizată de Expert-Grup este o fraudă, bazată pe argumente nefondate.

Şeful misiunii române în Republica Moldova s-a arătat nemulţumit de concluziile unui studiu prezentat recent la Comisia pentru politică externă a Parlamentului. Lucrarea „Impactul aderării viitoare a României la Zona Schengen asupra Republicii Moldova" a fost realizat de către Denis Cenuşă şi Alex Oprunencă, sub egida Centrul Analitic Expert Grup. Potrivit autorilor, odată cu aderarea României la Zona Schengen, la frontieră vor fi impuse măsuri severe, iar moldovenii ar putea plăti pentru vize.

„ROMÂNIA APLICĂ DEJA STANDARDE SCHENGEN"
Reacţia ţării vecine nu s-a lăsat mult aşteptată. Marius Lazurcă, şeful misiunii diplomatice în Republica Moldova, a criticat şi contestat concuziile experţilor, argumentând că acestea sunt nefondate.
„România aplică deja standardele Schengen în materie consulară. Nu se va schimba, în linii mari, nimic. O parte din solicitanţii de viză, după estimările noastre între 25-30%, vor plăti, aşa cum se întâmplă şi la alte secţii consulare. Cei care beneficiază de serviciile noastre gratuite nu vor simţi însă nicio diferenţă", susţine ambasadorul României la Chişinău.

Mai mult, diplomatul a spus că se va adresa finanţatorilor studiului, Consiliul Europei şi Comisia Europeană, cu avertizarea că „au finanţat o fraudă". „Nu au găsit potrivit să se consulte şi cu noi, ceea ce este straniu. Această chestiune nu prezintă interes pentru Moldova, ea face parte din deciziile de politică externă ale României şi va afecta, într-o mică măsură, un număr redus de cetăţeni moldoveni", a mai explicat oficialul.

Anterior, Denis Cenuşă, unul dintre autorii studiului, a menţionat că viza pe care vom fi nevoiţi s-o plătim, după aderarea României la Zona Schengen, va costa 35 de euro. Însă Marius Lazurcă a spus că nici această afirmaţie nu este adevărată. „Odată cu aderarea la Zona Schengen, România va aplica Acordul privind facilitarea regimului de vize între Moldova şi UE. Acest Acord prevede anumite categorii care sunt scutite de la plata vizelor. Însumat aceste categorii adună 70-75% din solicitanţi. Celelate categorii vor fi nevoite să plătească serviciile consulare, de exemplul este cazul turiştilor" mai comentează diplomatul român.

Republica Moldova



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite