Decizia AIE: Vom avea REFERENDUM CONSTITUŢIONAL! Află ce cred experţii

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Mihai Ghimpu, Vlad Filat și Marian Lupu, liderii AIE
Mihai Ghimpu, Vlad Filat și Marian Lupu, liderii AIE

În aprilie, moldovenii ar putea fi chemaţi la un nou referendum constituţional pentru a decide simplificarea procedurii de alegere a preşedintelui în Parlament.Experţii consideră plebiscibul un instrument bun, dar spun că deputații n-au epuizat toate căile pentru a alege şeful statului.

În primăvară, vom fi chemaţi din nou la urne. Şi asta pentru că liderii Alianţei pentru Integrare Europeană, împotmoliţi în problema alegerii şefului statului, cred că doar cetăţenii îi pot ajuta.

„Este o decizie comună, în interesul Moldovei. Toate încercările pe care le-a făcut AIE pentru depăşirea crizei n-au dat rezultat", a declarat liberal-democratul Vlad Filat. „Este singura soluţie pentru deblocarea situaţiei în care ne aflăm de mai bine de doi ani", a spus, la rândul său, democratul Marian Lupu. „Ne asumăm pe deplin să depăşim criza. Cetăţenii au obosit de situaţia asta!", a comentat şi liberalul Mihai Ghimpu.
Potrivit lor, referendumul constituţional ar putea avea loc nu mai târziu de aprilie, ca peste o lună să fie ales preşedintele. Deocamdată, politicienii n-au precizat ce anume vor să schimbe, dar au spus că, începând de azi, un grup de experţi va lucra asupra unui proiect în acest sens.

Decizia luată de cei trei a supărat opoziţia comunistă, care a refuzat să se prezinte la şedinţa extraordinară. „PCRM condamnă acţiunile majorităţii parlamentare de aprofundare a crizei politice şi încalcarea sistematică a Constituţiei care conduce la uzurparea puterii în stat", se arată într-un comunicat de presă emis de PCRM.

SCOP NOBIL, ȘANSE SLABE

Şi părerile experților sunt împărţite. „Este o posibilitate ca cetăţenii să-şi exprime voinţa politică. Important este ce şi cum se propune la referendum şi cât de clar este formulată problema", spune doctorul în drept constituţional Nicolae Osmochescu.

„Nu pun la îndoială necesitatea unui plebiscit, ci problemele abordate în cadrul acestuia. Cred că încă nu au fost epuizate toate posibilităţile pentru alegerea preşedintelui. Scopul pare nobil, dar n-aş fi optimist în privinţa rezultatelor", consideră Boris Negru, doctor şi conferenţiar universitar.

Oazu Nantoi, analistul politic care a vrut să candideze la funcţia de preşedinte, este şi mai sceptic. „E o ruşine ce se întâmplă la noi! Această idee încalcă principiul fundamental al neretroactivităţii legii. Actualul Parlament este obligat să aleagă preşedintele ţării cu cel puţin 61 de voturi sau să fie dizolvat. Este inadmisibilă situaţia când actualul Legislativ va declara un referendum pentru modificarea Constituţiei şi, în baza actului modificat, va alege şeful statului", este de părere Oazu Nantoi.

Un plebiscit eşuat

Pe 5 septembrie 2010, moldovenii au ieşit pentru prima dată la un referendum constituţional. Atunci alegătorii s-au expus dacă vor sau nu să aleagă direct şefului statului. Plebiscitul a eşuat după ce la urne s-au prezentat mai puţin de o treime din alegători. Doar 30,29% de cetăţenii cu drept de vot au ieşit în acea zi să se exprime „pro" sau „contra" alegerii directe a preşedintelui. PCRM şi-a îndemnat simpatizanţii să boicoteze referendumul. Puterea a recurs la un plebiscit pentru că nu a reuşit să ajungă la un compromis cu opoziţia comunistă pentru modificarea Constituţiei.

Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite