De sărăcie, îţi duci şi dinţii la amanet. Vezi DE CE se înghesuie moldovenii să-şi amaneteze verighetele

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Constrânşi de nevoile cotidiene şi prea sărmani pentru a-şi ţine bijuteriile în sertar, moldovenii fac coadă la uşile lombardurilor. Oamenii se înghesuie să-şi amaneteze verighetele, cerceii şi chiar protezele dentare, pentru câţiva lei de pâine.

Maria îşi aşteaptă rândul la unul dintre lombardurile din Capitală încă de la primele ore ale dimineţii. Nu s-a gândit că la pensie va fi nevoită să-şi amaneteze inelele dăruite de mama şi soţul ei. „Astăzi le amanetez pentru că încă n-am primit pensia, iar când o primesc le răscumpăr şi uite aşa trăiesc pensionarii în ziua de azi", mărturiseşte femeia.

Bătrâna spune că pe vremuri trăia mai bine, iar aurul cumpărat pe timpul URSS o salvează şi acum, fiind mult mai bun decât cel din Turcia. „Cel turcesc este ieftin, nu înţeleg ce fel de aur se produce acum, dar nu-i ca pe timpuri", se revoltă femeia, strângând în pumn două inele.

La aceeaşi coadă stau doi tineri cu un copil. Scumpirile în lanţ le-au golit buzunarele, iar necesităţile cotidiene le-au lăsat o singură soluţie - să amaneteze bijuteriile familiei. „Nu am venit la lombard de viaţă bună. Acum toată lumea e săracă", spune furios bărbatul, care-şi îndeamnă soţia să nu spună de ce a hotărât să-şi amaneteze aurul.

OAMENII, TOT MAI SĂRACI

Vânzătorii de la casele de amanet spun că moldovenii au sărăcit rău în ultimii ani. „Mulţi dintre cei care şi-au lăsat la noi bijuteriile nu s-au mai întors după ele, n-au avut bani să le răscumpere", povesteşte Valeriu, unul dintre vânzători.

Siliţi de sărăcie, mulţi dintre clienţii caselor de amanet uită şi de jurământul dat în biserică şi îşi amanetează verighete. Sunt şi cazuri când oamenii ajunşi la limită îşi aduc la lombard protezele dentare din aur. „Se întâmplă şi din astea când oamenii sunt disperaţi şi nu mai au soluţii. Din păcate pentru ei, nu primim proteze dentare", explică Elena, care lucrează de trei ani la o casă de amanet.

Ea spune că majoritatea persoanelor care ajung să treacă pragul unui lombard fie sunt prea tinere şi nu au bani să se întreţină, fie sunt prea bătrâni şi nu şi-au primit pensia.

CÂT E AURUL LA LOMBARD

Cel mai scump aur este cel cu marca de certificare 750, care costă 300 de lei gramul. Pentru un gram de aur marcat cu 585 poţi obţine la casa de amanet 250 de lei, iar cel mai ieftin este aurul cu marca 375, apreciat la lombard cu doar 120 de lei pentru un gram.

Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite