Datoria publică a Republicii Moldova creşte cu un milion de dolari la fiecare două zile!

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Datoria publică globală creşte la fiecare cinci secunde cu câte un milion de dolari. Publicaţia financiară The Economist a lansat o aplicaţie interactivă care afişează în timp real evoluţia datoriilor publice la nivel global.

Datoria publică a lumii era la ora 20.30, duminică seara de 40 de mii de miliarde de dolari. la fiecare 5 secunde aceasta creşte cu un milion de dolari, iar în fiecare zi cu 17,3 miliarde de dolari.

Conform unei aplicaţii interactive care afişează în timp real evoluţia datoriilor publice la nivel global, lansată de publicaţia britanică The Economist, Republica Moldova are în prezent de rambursat doar 1,36 miliarde de dolari, dar până la finele anului obligaţiunile vor ajunge la 1,5 miliarde de dolari, iar la finele anului anul viitor aceasta va ajunge la circa 1,7 miliarde de dolari.

Unui moldovean îi revine o datorie de 200 ori mai mică ca unui japonez

Aplicaţia oferă şi posibilitatea de a compara datoria ţării noastre cu cea a altor state. Astfel constatăm că fiecare locuitor al Republicii Moldova are de rambursat o datorie de circa 369 de dolari, de două ori mai puţin decât un ucrainean, de 5 ori mai puţin ca un român, de 80 de ori mai puţin ca un grec, sau un american, de 90 de ori mai puţin ca un italian, de 100 ori mai puţin ca un islandez şi de 200 ori mai puţin ca un japonez.

În acelaşi timp precizăm că datoria publică a ţării este însă de circa trei ori mai mică de cea privată şi la ora actuală Republica Moldova are o datorie totală de peste 5 miliarde de dolari.

Ce este datoria publică a unei ţări

Datoria publică a unei ţări este reprezentată de totalitatea sumelor de bani pe care statul respectiv trebuie să le returneze către diverse persoane private, firme, bănci, fonduri de investiţii, care au cumpărat obligaţiuni emise de acel stat pentru a-şi acoperi nevoile financiare. Raportul dintre datoria publică şi Produsul Inten Brut indică nivelul de soliditate al economiei înt-un stat.
La sumele împrumutate se adaugă dobânzi şi diverse taxe care amplifică datoria unei ţări. Practic, în acest moment, majoritatea ţărilor dezvoltate trăiesc pe datorie. Altfel spus, produc mai puţin decât consumă.

Ţări şi datorii

- Japonia: aproape 11 mii de miliarde de dolari

- Statele Unite: 10,3 mii de miliarde de dolari

- Germania: 2,2 mii de miliarde de dolari

- Italia: 2,2 mii de miliarde de dolari

- Grecia: 375 de miliarde de dolari

- Marea Britanie: 2 mii de miliarde de dolari

- China: o mie de miliarde de dolari

- Rusia: 148,7 de miliarde de dolari

Asia şi Africa sunt cele mai puţin îndatorate continente, în timp ce marii datornici vin din America de Nord şi Europa. Printre statele cu cele mai mici datorii publice se numără Belarusul, cu o datorie de doar 2,8 miliarde de dolari, Azerbaidjan cu 2,2 miliarde de dolari sau Mali cu 2,5 miliarde de dolari.

Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite