DOSARE SECRETE: Cernobîlul, o centrală avariată chiar din momentul când a fost dată în funcţiune

0
Publicat:
Ultima actualizare:

O serie de documente din arhivele securităţii sovietice relevă că autorităţile comuniste ascundeau faptul că reactorele nucleare erau avariate cu 4-5 ani înainte de dezastrul din 26 aprilie 1986.

Aceste informaţii erau tăinuite de liderii de la Moscova, pentru a nu crea panică în rândul populaţiei şi pentru a nu strica imaginea Uniunii Sovietice în lume.

Mai multe dosare din arhivele fostei securităţi sovietice KGB arată că datele referitoare la accidente sau scurgeri de materiale radioactive la reactorele nucleare de la Cernobîl în perioada anilor 1971-1986 de ani, Partidul Comunist le-a calificat drept dezinformare, relatează istoricul ucrainean Vladimir Vyatrovich, într-un articol pe pagina web http://tsn.ua/analitika/istoriya-z-grifom-sekretno-chornobil-kurs-na-katastrofu.html.

AVARII ÎN LANŢ
„Documentele de arhivă arată că în perioada 1977-1981 la centrala de la Cernobîl au fost înregistrate 29 de opriri avariate, din care 8 din cauza personalului, iar în anii 1983-1985, s-au înregistrat 5 avarii şi 63 de defecţiuni la echipamentele de bază", notează istoricul.
Potrivit lui Vladimir Vyatrovich serviciile secrete sovietice ţineau sub supraveghere permanentă Centrala de la Cernobîl, care era un obiectiv strategic, însă colaboratori care relatau prea activ despre scurgerile de radiaţii prin crăpturile din pereţii reactoarelor erau penalizaţi „pentru dezinformarea partidului".

„Chiar de la începutul construcţiei Centralei de la Cernobîl, autorităţile de la Kiev nu a primit caracteristicile tehnice ale obiectului, să nu mai vorbim de lipsa de calificare a personalului şi şirul de rapoarte privind livrările de materiale de construcţie de calitate proastă", scrie istoricul.

Cercetătorul concluzionează că Centrala nucleară de la Cernobîl aşa şi nu a ajuns să funcţioneze într-un regim normal.
Iată ce se relatatează într-un raport KGB din 17 ianuarie 1979: „În unele porţiuni ale pereţilor celui de-al doilea reactor al Centralei nucleare de la Cernobîl se atestă abateri de la proiect şi încălcări a tehnologiei de efectuare a lucrărilor de construcţie şi de instalare, care pot duce la accidente"...
„Angajaţii de la Cernobîl şi locuitorii din oraşele din jur nu au fost informaţi despre o scurgere importantă de substanţe radioactive la 20 aprilie 1981 sau despre avaria din 9 septembrie 1982 la primul reactor nulcear", spune Vladimir Vyatrovich.

FISURI ÎN REACTOARE

Potrivit datelor prezentate de istoric, pentru lucrările de reparaţie şi dezafectare a zonei poluate a fost nevoie nu de 5 zile, cum s-a anunţat iniţial, ci de circa două săptămâni. Cu toate acestea, la 50 de zile de la acest accident, într-o localitate situată la 5 kilometri de Cernobîl se atestau zone poluate cu particule radioactive, iar concentraţia lor depăşea de sute de ori normele admisibile.

Totodată, Vladimir Vyatrovich menţionează şi faptul că la 17 martie 1984, într-un raport al KGB se constata existenţa unor crăpături în acoperişul reactoarelor 3 şi 4. Reactorul 3 funcţiona de doi ani, iar cel de-al patrulea urma să fie dat în funcţiune, aşa că pentru a reface construcţia nu mai era timp suficent. Partidul cerea darea în exploatare a recatorului, căci se apropia un nou congres al Partidului Comunist al Uniunii Sovietice.

Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite