DISPUTĂ Uniforma școlară, pro sau contra. Vezi ce părere au profesorii și psihologii de la liceele din Capitală

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Liceenii preferă să aibă mână liberă la alegerea vestimentației
Liceenii preferă să aibă mână liberă la alegerea vestimentației

Inițiativa academicianului Gheorghe Duca a reaprins vechea discuţie cu privire la ținutele obligatorii. Dascălii, elevii, dar și părinţii acestora s-au împărţit în două tabere, susţinând sau opunându-se propunerii președintelui Academiei de Știinţe.

Cei mai revoltaţi de gândul că vor trebui să renunţe la blugi şi tricouri sunt elevii claselor mari. Adolescenţii se împotrivesc iniţiativei, spunând că ar prefera să se manifeste vestimentar în voie. „Hainele sunt făcute ca să le îmbraci şi să te simţi comod în ele. Eu sunt adeptul unui stil mai liber, deci am dreptul să port ce vreau", spune Petru Cârman, elev în clasa a 8-a la Liceul „Gheorghe Asachi" din Chişinău.

Şi părinţii sunt de părere că uniforma şcolară nu este o idee reuşită, dar recunosc că se vor supune regulilor, dacă va fi introdusă o normă bătută în cuie. „Nu pot să-mi trimit copilul la şcoală în fiecare zi îmbrăcat în aceleaşi haine. Nu este igienic, în primul rând. În acelaşi timp, nu cred că toţi părinţii şi-ar permite luxul de a procura mai multe costume", crede Maria Orlovschi, mama unui băieţel din clasa a treia.

Multe cadre didactice, dar şi psihologi consideră că uniforma îi face pe elevi mai concentraţi pe învăţătură şi mai prietenoşi unii cu alţii. „În ultima vreme, am avut la consultaţii tot mai multe mame care se plângeau că odraslele lor se simţeau ruşinate şi limitate în vestimentaţie. În special la vârsta lor, când nu ştiu să se autoaprecieze după alte calităţi, hainele fac deosebirea. Uniformele nu le vor ştirbi din personalitate, ci îi vor ajuta să fie mai toleranţi în relaţiile cu cei din jur", este explicaţia psihologului Larisa Mămăligă.

Cu toate că multe licee din Capitală au adoptat deja portul uniformei şcolare, la doleanţele directorilor de instituţii, există şcoli care fac excepţie. Un astfel de exemplu este Liceul Teoretic Experimental Waldorf. Liviu Dascăl, şeful instituţiei, spune că uniformizarea se opune valorilor pe care le promovează. „Suntem o şcoală care urmăreşte educaţia pentru libertate. Nu vom accepta să revenim la regimul de care abia am reuşit să scăpăm, când toţi umblau îmbrăcaţi la fel, mergeau într-un pas şi cântau la unison acelaşi cântec", este opinia directorului liceului.

MODELUL PROPUS DE DUCA
Acum două zile, preşedintele Academiei de Ştiinţe a înaintat Guvernului propunerea de a introduce uniforme obligatorii în toate instituţiile de învăţământ preuniversitare. Iniţiativa lui Gheorghe Duca a fost însoţită şi de un model de costume de culoare albastru închis, cămaşă albă şi cravată azurie. Academicianul adus şi două argumente în sprijinul ideei sale: îmbunătăţirea calităţii educaţiei şi stimularea dezvoltării industriei textile din Republica Moldova.

Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite