DIALOG / Moldova şi Ucraina, gata să colaboreze

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Vizita la Chişinău a ministrului de Externe de la Kiev este un semn de deblocare a relaţiilor dintre cele două ţări, susţin analiştii. Şeful diplomaţiei ucrainene, Constantin Grişcenko, a discutat cu omologul său moldovean Iurie Leancă despre demarcarea frontierei şi partajarea averii fostei URSS.

Ministrul de Externe al Ucrainei a declarat că toate subiectele acumulate „necesită o abordare complexă şi urmează a fi examinate punctual". Oficialul de la Kiev se arată însă optimist că în viitorul apropiat vor fi rezolvate toate problemele de pe agenda bilaterală.
Cât despre problema Palanca, şeful diplomaţiei ucrainene a spus că aceasta „nu există". „Dacă cineva a semnat nişte documente trebuie să-şi realizeze cerinţele stipulate în acestea", a explicat Constantin Grişcenko.


De cealaltă parte, ministrul moldovean de Externe, Iurie Leancă, se arată convins că „în procesul de exploatare a porţiunii de şosea Odesa-Reni nu vor exista impedimente pentru locuitorii satului Palanca".


FĂRĂ „GARANŢII FINANCIARE"


Leancă a salutat impulsionarea schimburile comerciale dintre cele două ţări şi a vorbit despre convocarea Comisiei mixte interguvernamentale pentru cooperare comercial-economică în toamna acestui an. Şeful Externelor de la Chişinău a mai spus că, în urma discuţiilor, s-a ajuns la o înţelegere de a exlude definitiv Moldova din lista ţărilor ce cad sub incidenţa Hotărârii Guvernului ucrainean din 6 mai 2009 (care prevede prezentarea unor garanţii financiare pentru perioada şederii pe teritoriul Ucrainei).


Cei doi oficiali au semnat o Declaraţia comună cu privire la colaborarea în domeniul integrării europene.
Analiştii moldoveni spun că vizita oficialului din Kiev este semnul deblocării relaţiilor ce au stagnat. „Aceasta demonstrează că relaţiile sunt în proces de deblocare şi de normalizare. Semnarea Declaraţei comune este un semnal bun şi pentru UE. În sfârşit Chişinăul şi Kievul au reuşit să găsească un numitor comun", a spus Victor Chirilă, directorul Asociaţiei pentru Politică Externă. Expertul susţine că pe viitor am putea fi martorii unei vizite la un nivel mai înalt, poate chiar de preşedinte.


„Moldova şi Ucraina au moştenit un şir de probleme din trecutul sovietic. Mai avem şi portul Giurgiuleşti, procesul de demarcare a frontierei, dar şi alte probleme nesoluţionate", a explicat analistul Oazu Nantoi. Acesta reaminteşte că Ucraina este un actor importat şi în reglementarea conflictului transnistrean. „În continuare Kievul are un rol strategic în ceea ce priveşte conflictul transnistrean. Să nu uităm că misiune EUBAM a devenit posibilă datorită Ucrainei", a afirmat Nantoi.

Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite