DECIZIE Elevii din Republica Moldova vor studia o singură istorie

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Din septembrie elevii vor învăţa un singur obiect, Istoria. Disciplina nu va fi divizată în cea a românilor și universală, așa cum era până în acest an. Asta deşi ministrul Educaţiei a declarat în iunie că manualele vor fi reeditate cu suportul Guvernului României.

Mihail Șleahtițchi, ministrul Educației, a explicat că de la 1 septembie Istoria va consta din trei compartimente, aşa cum a fost conceput obiectul încă în 2006: 50% universală, 45% națională și 5% locală sau regională.

„Manualul de Istorie a Românilor va fi opțional și va fi recomandat de către profesori în anumite situații, pe anumite segmente. Noi cu plăcere acceptăm orice alt manual, care ar putea servi drept sursă suplimentară. Totuși, în jurul manualului de Istorie va orbita organizarea procesului de învățământ", a precizat ministrul.

Potrivit lui, în 2010, în Moldova a fost elaborată concepția educației istorice, în baza căreia a fost elaborată curricula școlară la disciplina Istoria.

„Această concepție ne obligă să respectăm standardele europene și punctul de vedere al organismelor internaționale", a mai spus Mihail Șleahtițchi.

La sfârșitul lunii iunie ministrul Educației anunța că manualele de Istoria Românilor şi cele de Istoria Universală vor fi reeditate cu suportul Guvernului României.

„Avem nevoie de aceste manuale pentru că ele vor face ca în Moldova să fie respectat adevărul istoric în totalitate", a menţionat atunci Mihai Şleahtiţchi.

ATACAT ÎN INSTANȚĂ

Această „înțelegere de principiu", așa cum a numit-o ministrul, a supărat rău membrii Partidului Social Democrat din Moldova, care au anunțat că vor acţiona în judecată Ministerul Educaţiei.

„Ministrul a încălcat legea pentru că învățământul trebuie să urmărească educarea respectului faţă de părinţi, faţă de identitatea, limba şi valorile culturale ale poporului, precum şi faţă de valorile naţionale ale ţării în care trăieşte", se arată într-un comunicat de presă al PSD.

„Nici n-a fost vorba de revenirea Istoriei Românilor în şcoli, aceste manuale au fost scoase de comunişti în 2006, doar se tipăresc nişte cărţi alcătuite de autori basarabeni şi care au fost respinse acum cinci ani", a spus Ion Negrei, vicepreşedintele Asociaţiei Istoricilor din Moldova.

Citește cele mai importante știri din Republica Moldova pe Adevarul.md

Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite