Curați și săraci, se tem să-și piardă imunitatea

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Judecătorii s-au adunat vineri la tradiționala întâlnire anuală, unde au discutat și despre imunitate
Judecătorii s-au adunat vineri la tradiționala întâlnire anuală, unde au discutat și despre imunitate

Judecătorii se plâng că ar putea deveni victimele unor provocări, dacă iniţiativa Ministerului Justiției de a le reduce imunitatea va fi votată. La rândul lor, juriştii spun că magistraţii trebuie să se bucure de protecţie doar în sala de judecată, nu şi atunci când sunt suspectaţi de acte de corupţie.

La începutul săptămânii trecute, oficialii de la Ministerul Justiţiei au expediat Guvernului un set de modificări legislative cu privire la organizarea şi funcţionarea sistemului judecătoresc. Între altele, se propune reducerea imunităţii magistraţilor. Potrivit proiectului, aceştia vor rămâne automat fără astfel de privilegii în caz că vor fi bănuiţi de luare de mită sau trafic de influenţă. Dacă iniţiativa va fi susţinută de Guvern şi Parlament, judecătorii corupţi vor înfunda puşcăria, dă asigurări ministrul Justiţiei, Oleg Efrim. Planurile oficialilor i-au pus în gardă pe magistraţi. Ei afirmă că au nevoie de imunitate deplină „pentru că în ţară noatră ura şi duşmănia stau în capul mesei".

„E necesară mai ales în perioada asta de tranziţie, atât de grea pentru noi. Când vom ajunge să spunem: «Gata, am stabilizat societatea!», cu plăcere renunţăm la privilegii. Avem nevoie de protecţie în societatea în care trăim, ca să ne apărăm de noi înşine", explică Tudor Popovici, judecător la Curtea Supremă de Justiţie. „Să ştiţi că nu ne e frică. Doar că vom deveni foarte uşor ţinta unor provocări. Câte le sunt puse la cale oamenilor simpli, dar nouă, judecătorilor? E de ajuns să ne arunce un pacheţel de marijuana în birou. Apoi trebuie să demonstrezi că nu eşti cămilă", spune şi Iurie Melinteanu, de la Curtea de Apel Chişinău.

Inviolabilitatea judecătorilor asigură independenţa Justiţiei, susţin magistraţii. „Una fără alta nu există. Nu ne folosim de privilegii, dar sunt situaţii în care ne-am putea simţi presaţi şi atunci ce ne facem?", se întreabă Maria Guzun, tot de la Curtea de Apel. Specialiştii în domeniu sunt de părere însă că magistraţii trebuie să se bucure de imunitate funcţională, aşa cum recomandă Comisia de la Veneţia. „De fapt, judecătorii care vor să-şi menţină acest drept declară: «Nu credem în sistemul judiciar şi vrem să avem o protecţie împotriva acestuia». E ca şi cum n-ai avea încredere în tine. Nu pot găsi o explicaţie logică de ce magistraţii vor să se afle într-o situaţie privilegiată. Dacă ei nu pot asigura respectarea drepturilor tuturor cetăţenilor, să suporte consecinţele", este de părere Nicolae Eşanu, fost viceministru al Justiţiei.

Dosar penal pentru al treilea „judecător raider"

Acum, deşi procurorii spun că au multă informaţie operativă referitoare la judecătorii corupţi, oamenii legii nu pot face un pas fără acordul Consiliului Superior al Magistraturii. De exemplu, dacă au bănuieli că un magistrat a cerut mită trebuie să ceară acordul CSM pentru a organiza un flagrant. „Până obţii avizul CSM, trece o lună. Între timp s-ar putea produce o scurgere de informaţie, iar procurorii ar putea rămâne fără probe. În prezent, un judecător scapă chiar şi atunci când este prins beat la volan. Nu-l poţi aduce forţat la medic. Sancţiunile contravenţionale trebuie aplicate în decurs de o lună, iar ca să-l pedepseşti ai nevoie de acordul CSM care vine tot într-o lună. Practic, rămâne nepedepsit", explică Vlad Gribincea, preşedintele Centrului de Resurse Juridice.

Niciun judecător nu a fost anchetat pentru acte de corupţie în ultimii zece ani

În ultimii zece ani, niciun judecător nu a fost anchetat pentru corupţie. Oamenii legii afirmă că au depus eforturi enorme ca cei doi magistarţi „raider" cercetaţi penal, Nicolae Nogai de la Curtea de Apel Tighina şi Andrei Istrati de la Judecătoria raionului Râşcani, să fie deferiţi justiţiei. „Aşa cum sunt legile astăzi, întâmpinăm probleme serioase când vrem să pornim un proces penal împotriva unui judecător. Deşi avem multe plângeri din partea cetăţenilor, nu putem interveni", susţine Valeriu Zubco, procuror general.

Le-au promis salarii mai mari de trei ori
Potrivit aceluiaşi pachet de modificări legislative cu privire la organizarea şi funcţionarea sistemului judecătoresc, parte a reformei Justiţiei iniţiată de autorităţi, magistraţii vor fi evaluaţi periodic. Totodată, salariile angajaţilor din sistem urmează să fie majorate. Potrivit ministrului Oleg Efrim, lefurile magistraţilor ar trebui să crească de trei ori în următorii cinci ani. Prin aceleaşi modificări trimise Guvernului spre aprobare este propusă revizuirea rolului, componenţei şi a competenţelor Consiliului Superior al Magistraturii şi a instituţiilor din subordinea acestuia. Autorii proiectului îşi propun astfel consolidarea capacităţilor de autoadministrare a sistemului judecătoresc.În plus, instanţele vor deveni mai transparente. Astfel, toate informaţiile de interes public vor fi afişate obligatoriu pe paginile web ale instituţiilor.

Încărcați cu dosare, judecătorii i-au cerut ministrului Justiţiei câte un asistent personal

Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite