DEFICIENŢE / Criza aduce mai puţini bani în bugetul de stat

0
Publicat:
Ultima actualizare:

În primele cinci luni ale anului în haznaua publică au fost acumulate cu circa 76 de milioane de lei mai puţine resurse financiare decât s-a planificat. Autorităţile recunosc că există probleme la administrarea fiscală şi promit măsuri pentru redresarea situaţiei.

În primele cinci luni ale anului veniturile bugetului public naţional au constituit 10,83 de miliarde de lei, în creştere cu 7,9% faţă de perioada similară din 2010, dar cu 0,7% mai puţin decât a fost prevăzut în Legea Bugetului.

Potrivit unui raport al Ministerului Finanţelor (MF), cea mai proastă situaţie se atestă la încasările din TVA la mărfurile produse şi la serviciile prestate pe teritoriul Moldovei, de unde s-a strâns cu circa 153 de milioane de lei mai puţin sau cu 12% mai puţin decât era prevăzut.
Totodată, cu 9,1% mai puţine resurse financiare s-au acumulat de la taxele rutiere speciale şi cu 11,9% din mijloacele speciale ale instituţiilor publice.

Reprezentanţii Ministerului Finanţelor au refuzat să comenteze situaţia. Boris Harea, responsabil de relaţii cu presa, spune că instituţia va oferi explicaţii doar după ce va prezinta Guvernului un raport detaliat privind acumulările pentru jumătate de an.

BLOCAJE LA REPARAŢIA
DRUMURILOR

În acelaşi timp, din cauza problemelor la strângerea veniturilor mai multe instutuţii nu primesc la timp banii solicitaţi. Astfel, în iunie a fost amânată pentru luna iulie alocarea a circa 65 de milioane de lei Ministerului Transporturilor şi Infrastructurii Drumurilor, pentru finanţarea lucrărilor de reparaţie şi modernizare a drumurilor.

„Explicaţia oferită de Ministerul Finanţelor este lipsa banilor", a declarat viceministrul Boris Gherasim. Potrivit lui Gherasim, din cauza întârzierilor la alocarea banilor, agenţii economici nu pot efectua la timp lucrările planificate.

Experţii susţin că ar putea fi vorba doar de dificultăţi de scurtă durată la acumularea banilor. „Nu este exclus că problemele vor fi depăşite", spune Alexandru Fala de la Institutul de Economie, Finanţe şi Statistică.
Economistul consideră că „ar trebui de făcut regulă atât la nivel de planificare bugetară, cât şi la nivel de funcţionare a instituţiilor fiscale", unde sunt cele mai mari probleme. De situaţia creată se arată îngrijorat şi premierul Vlad Filat.

„Nu este normal să mizăm în permanenţă pe veniturile obţinute la taxarea importului. Vom lua mai multe măsuri pentru îmbunătăţirea activităţii Fiscului", a declarat şeful Executivului.

Republica Moldova



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite