Coşul zilnic, umplut de Guvern doar pe hârtie

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Oamenii își scot puținul din buzunar la Piața Centrală din capitală
Oamenii își scot puținul din buzunar la Piața Centrală din capitală

CRIZĂ Ajunşi la piaţă, moldovenii îşi permit să cumpere doar legume, iar carnea o pun pe masă o singură dată pe săptămânăPe lângă scumpirea combustibilului, pieţele şi magazinele au anunţat majorarea preţurilor la alimente.

În aceste condiţii oamenii îşi împart cu grijă salariul sau pensia, jumătate pentru facturi, jumătate pentru mâncare. Cei mai mulţi spun că unele dintre produse din coşul minim de consum au devenit un lux, de exemplu carnea, pe care o consumă cel mult o dată pe săptămână.
Pe Sofia Pruteanu (73 de ani) am întâlnit-o în Piaţa Centrală din Capitală. Femeia a pornit la cumpărături cu 75 de lei în portmoneu. În pungă avea o bucată de dovleac, patru castraveţi şi trei roşii. Cheltuise aproape toţi banii pe care îi avea.
„Trec pe lângă vitrine şi îmi imaginez cum ar fi la gust untul şi carnea", spune Sofia Pruteanu ţinând cu grijă o bancotă de cinci lei. „Nu putem cumpăra că nu avem bani. Carne mănânc o dată pe săptămână. Cumpăr ce este mai ieftin", ne mai spune Sofia Pruteanu precizând că îşi permite să îşi ia de ale gurii după ce achită facturile din pensia de 900 de lei.

FASOLE ÎN LOC DE CARNE

ChişinăuiancaNatalia Peca, de 79 de ani, a rămas în portmoneu cu 15 lei. Femeia căuta să cumpere din Piaţa Centrală, fasole mai ieftine pentru că laptele, untul, ouăle sau carnea sunt prea scumpe pentru ea. „De unde aşa bunătăţi?", se întreabă bătrâna.
Nici cei care sunt încă angajaţi nu o duc mai bine. „Încă nu sunt la pensie dar vai de capul meu cum împart aceşti bani", spune Ana Dombrovschi (56 de ani) care a scos din buzunar 5 lei pentru un singur ardei. „Pentru o bucăţică de carne, o varză şi un ardei am plătit 100 de lei", spune femeia care împarte cu mare grijă banii familiei sale.
„De 17 ani de când lucrez la piaţă nu a fost niciodată atât de greu. Piaţa e încărcată cu marfă, dar lumea nu poate cumpăra", intervine vânzătoarea Maria Plugaru. „Oamenii cumpără doar la jumătate de kilogram. Nu înţeleg ce face Guvernul. Îşi aleg scaunele, dar de oameni au uitat", mai spune ea.



Nici la supermarketuri oamenii nu scot banii uşor din portmoneu. Tamara Puiu (50 de ani) este bugetară cu un salariu de 2.000 de lei pe lună. Femeia spune că îşi drămuieşte fiecare bănuţ, jumătate pentru facturi, iar cealaltă parte este pentru produsele vândute la reduceri.
„Mâncăm carne o dată pe săptămână . Untul îl procurăm mai des, dacă te dezici de unt, atunci ce să mai mănânci?", spune Tamara Puiu care a ales ciuperci în loc de carne. „Dacă ai bani cumperi mult", ne-a spus Ana Axentii (62 de ani) care are o pensie de 1.200 de lei, iar facturile o costă 1.700 de lei. „Întâmplător am intrat în aceste magazine. De obicei nu pun piciorul în aşa locuri. Cumpăr câte un ardei, o bucăţică de caşcaval. Diseară voi fierbe orez şi atât", a mai spus femeia.

Unii spun ca intra rar in supermarketuri

LA COŞ MAI MULT,
LA PENSIE LA FEL

Potrivit Biroului Naţional de Statistică salariul mediu lunar este de aproape 2.700 de lei, în timp ce valoarea coşului minim de consum depăşeşte 1.000 de lei. Conform aceleiaşi statistici, valoarea medie a pensiei lunare este de 809 lei. ;


OUĂLE ȘI LAPTELE, PRIMELE MAJORATE

Mărirea preţului combustibilului aduce un nou val de scumpiri a produselor alimentare. „Preţurile s-au majorat doar la lapte şi chefir, cu 10%. Dacă preţul combustibilului va creşte, noi vom decide majorarea preţului la produsele lactate", explică Dorin Perjaru, director marketing la compania „Alba", producător de produse lactate.
Şefciuc Pavel, vicedirectorul companiei „Avicola" spune foarte hotărât că preţul la ouă va creşte neapărat. „Inevitabil, lucrul acesta se va se va întâmpla cât de curând", precizează acesta. ;

PREA SĂRACI
CA SĂ FIM SĂNĂTOȘI

Nutriţioniștii spun că în Republica Moldova, oamenii se alimentează neraţional. „La noi oamenii nu au bani pentru a se alimenta bine. În coșul zilnic ar trebui să fie prezente cât mai multe legume, fructe, carne, lactate pentru că ele ne asigură necesarul de vitamine. În Moldova oamenii fac exces de un produs anume, fie mănâncă prea multe legume și nu mai utilizează produse lactate, fie mănâncă prea multă carne și nu mai consumă fructe", spune Angela Fortună, medic nutriţionist la spitalul clinic republican „Emilian Coţaga".

Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite