Copiii care-l aşteaptă pe Moşu’ în casa de sub pământ

0
Publicat:
Ultima actualizare:
În bordei se înghesuie cei patru membri ai familiei, un motan şi un câine
În bordei se înghesuie cei patru membri ai familiei, un motan şi un câine

Micuţii Catiuşa şi Radu visează ca anul acesta să se întâmple o minune şi ca familia lor să se mute cât de curând într-o casă luminoasă.

Soţii Alexandru şi Ludmila Croitor, împreună cu cei doi copii ai lor, Catiuşa, de 9 ani, şi Radu, de 6 anişori, locuiesc de câţiva ani într-un bordei săpat în pământ, la marginea oraşului Străşeni.

Tânăra familie a stat în rând la primărie timp de cinci ani ca să primească un lot de pământ. Însă, când au intrat în posesia terenului, nu au mai avut bani să-şi construiască o casă. Ca să aibă un acoperiş deasupra capului, soţii Croitor au săpat un bordei în pământ. „Locuinţa pe care o avem acum am zidit-o timp de cinci ani de zile", ne-a mărturisit femeia. Nu le-au ajuns pietre să construiască trepte şi, ca să nu cadă copiii când coboară în bordei, părinţii au săpat nişte găuri la fel de mici ca tălpile lor. Iar „locuinţa" au acoperit-o cu strujeni.

În bordei nu există curent electric. Singura sursă de lumină este un bec alimentat de la bateria unei motociclete. Numai că aceasta se descarcă în câteva ore. În fiecare zi, soţii Croitor se duc la vecini şi-i roagă să le permită să-şi încarce acumulatorul.

Ca să-i ferească pe copii de frig, mama a agăţat, direct pe pietre, un covor moldovenesc, primit de la nişte oameni cu inimă mare. Nu au un dulap unde să pună hainele. Capul familiei a bătut cuie în pereţi şi le-au agăţat acolo.

Imediat cum vine de la ore, Catiuşa îşi face temele. Bărbatul a instalat lângă uşă o măsuţă. E singurul loc din casă unde pătrunde lumina zilei şi fetiţa poate să citească.

INVALIZII DISCRIMINAŢI

Părinţii sunt bucuroşi că micuţii merg la şcoală şi la grădiniţă unde li se oferă mâncare. Dimineaţa, mama poate să le dea doar un ceai făcut din crenguţe de vişin, fără zahăr. Iar seara, deseori nu au nici o bucată de pâine pe masă.

Familia Croitor a trăit o vreme la părinţii lui Alexandru. Acolo însă nu erau bineveniţi. „Când revenea de la Moscova cumnatul, Saşa, fost puşcăriaş, trebuia să stăm în poziţie de drepţi chiar şi până la trei noaptea. Aici măcar suntem liniştiţi", zise Ludmila.

Singurul care câştigă bani în familie este Alexandru. De o lună, este hamal la o fabrică de mobilă din Străşeni. Acum însă a fost avertizat ca după Anul Nou să-şi caute de lucru, deoarece întreprinderea nu mai are comenzi şi va fi închisă. Ludmila nu are un loc de muncă. „Nimeni nu vrea să mă ia la lucru. Cine are nevoie de un angajat calic. Deseori sunt nevoită să-mi iau concediu medical", spuse cu tristeţe Ludmila.

Familia Croitor nu primeşte ajutor social. Când au solicitat să fie ajutaţi de stat, asistentul de la primărie i-a vizitat la socri, unde locuiau atunci. Vecinii I-au spus acestuia că acolo deseori sunt chefuri şi asistenta a renunţat să-i ajute.

Prima care a sărit în ajutor familiei Croitor a fost Iraida Calmâş, consilier în Consiliul Raional Străşeni. Ea a adus hăinuţe pentru copii, un covor şi mâncare. Consiliera le-a cerit asistenţilor sociali să facă investigaţiile necesare pentru ca această familie să poată beneficia de ajutor social lunar oferit de stat.

Nici preşedintele raionului, Nicolae Robu, nu a rămas indiferent. El a promis că le va oferi ardezie pentru construcţia casei. Cei care doresc să facă Crăciunul familiei Croitor mai luminos o pot face prin intermediul redacţiei „Adevărul" (telefon 022 84.31.80, e-mail: chisinau@adevarul.ro)

Republica Moldova



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite