„Copiii din vizuină“ au rămas la fel de sărmani GALERIE FOTO

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Catiuşa şi Radu din Străşeni
Catiuşa şi Radu din Străşeni

Fraţii Catiuşa şi Radu din Străşeni, eroii noştri din Campania de Crăciun de anul trecut, s-au mutat din bordieul de sub pământ într-o căsuţă de chirpici. Singura cameră pe care o au nu se deosebeşte însă prea mult de fosta locuinţă, doar că are un geam. În rest, şi aici domneşte sărăcia.

Soţii Alexandru şi Ludmila Croitoru, împreună cu cei doi copilaşi, Catiuşa (12 ani) şi Radu (7 ani), au trăit mai mulţi ani într-un bordei fără ferestre la o margine a oraşului Străşeni. Abia toamna aceasta s-au putut muta din „vizuina" săpată în pământ, în care i-am găsit anul trecut, într-o căsuţa ridicată din chirpici de lut.
S-a întâmplat după ce mai mulţi cititori s-au alăturat campaniei lansate de ziarul nostru - „Să facem un Crăciun Adevărat" şi au ajutat familia Croitoru să aibă sărbători frumoase. Oamenii le-au donat haine, dulciuri şi produse alimentare, iar Consiliul Raional Străşeni le-a oferit ardezie şi cărămidă pentru soba din locuinţa nouă. Casă e prea mult spus pentru construcţia sărăcăcioasă, cu o singură cameră în care, în afară de părinţi şi copii, mai trăieşte o persoană, un văcar ce a fost alungat de acasă de nevastă-sa.

Soţilor Croitoru nu le-au ajuns bani să aranjeze cum se cuvine locuinţa. Ludmila, ruşinată de condiţiile în care trăiesc, se justifică: „Măcar avem fereastră şi nu iese fum în casă". Gospodina a pus direct pe pereţii din lut două covoare ieftine. Au instalat câteva paturi vechi, unul pentru copii, altul pentru părinţi şi al treilea pentru văcar.

Părinţii, ruşinaţi de sărăcia în care trăiesc Într-o cameră se înghesuie cinci persoane Radu are grijă de animale

CLICK AICI SĂ VEZI GALERIE FOTO!

În mijlocul odăii au o măsuţă mică unde copiii îşi fac temele. Scăunelele stau sub paturi, să nu se împiedice de ele. Tot acolo sunt dosite, probabil, şi hainele, or, în căsuţă nu e niciun dulap. Mai au o bucătărie strâmtă din care se iese direct afară. De la uşă lipsesc câteva geamuri şi, ca să nu intre frigul, au pus în ea o pătură. Frigul pătrunde în locuinţă şi prin tavanul din carton presat, bătut neîndemânatic în cuie. Printre foile de placaj se vede cerul. Oricât de mare căldură ar fi în casă, într-o oră-două înăuntru se răceşte de-ţi îngheaţă nasul. „Lemne pentru foc aducem din pădure. Nu tai copaci, ca să nu fiu amendat de pădurari, ci strâng vreascuri", spune Alexandru, pe care nevoile l-au îmbătrânit într-un an cât pe alţii în zece.

UN NECAZ ÎL TRAGE DUPĂ SINE PE ALTUL

Şi cum un rău nu vine niciodată singur, acum câteva zile, într-o noapte, s-a aprins coşul de evacuare a fumului din podul casei. Norocul lor a fost că bărbatul încă nu dormea şi a stins focul înainde de a ajunge în odaie. Stăpânul casei mi s-a mai plâns că toamna trecută a mai avut o pierdere - i-a murit vaca fiind la păscut pe deal. Iar în ziua când l-am vizitat, Alexandru revenise din Ucraina de la înmormântarea unui frate, decedat într-un accident rutier.

Capul familiei este tractorist şi lucrează cu ziua. „Nu prea este de lucru, abia de adun 1.000 de lei pe lună", oftează omul. Nevastă-sa, Liuda, este invalidă de gradul trei. Spune că nimeni nu vrea s-o ia la lucru, deoarece este bolnavă, iar de la stat nu primeşte ajutor, fiind considerată aptă de muncă. Acum femeia e văcăriţă. Paşte vitele străşenenilor.

De Crăciun se întâmplă minuni

„Adevărul" continuă campania „Să facem un Crăciun Adevărat" iniţiată anul trecut în ajunul Sărbătorilor de Iarnă. Şi în acest an vom reda în paginile ziarului câteva poveşti triste ale oamenilor care sunt singuri, săraci şi neajutoraţi. Cu ajutorul cititorilor, dorim să le demonstrăm că de Crăciun se pot întâmpla miracole.
Una dintre protagonistele campaniei de anul trecut a fost Albina, o fetiţă de câteva luni. Maică-sa, crescută la orfelinat, a abandonat-o în ajunul Crăciunului. Micuţa a fost lăsată în spital bolnavă de penumonie. În timpul campaniei, zeci de oameni au fost sensibilizaţi de trista poveste a copilei, donându-i lenjerie de pat, hăinuţe, jucării şi dulciuri.

O lecţie de curaj ne-au dat-o şi cei patru fraţi Ţăranu din Capitală: Angelina (5 ani), Dumitru (8 ani), Liuba (15 ani) şi Victor (17 ani), a căror mamă a murit din cauza unei erori medicale. Ei au rămas în grija bunicii care lucrează la morga din Chişinău pentru un salariu de 1.500 de lei.

Soarta eroilor noştri a rămas la fel de tristă. Ne-am convins de asta vizitându-i zilele trecute pe fraţii Croitoru din Străşeni. De aceea, apelăm şi în acest an la bunătatea cititorilor. Cei care doresc să le demonstreze micuţilor Catiuşa şi Radu că Moş Crăciun într-adevăr există şi îi iubeşte şi pe cei săraci, o pot face prin intermediul redacţiei noastre, contactându-ne la numărul de telefon: 84 31 80 sau prin email: chisinau@adevarul.ro.

Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite