GALERIE FOTO Copii speriaţi şi mame înlăcrimate la şcoală

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Elevii din Novaci vor merge în acest an la școală în Tuzara
Elevii din Novaci vor merge în acest an la școală în Tuzara

Peste 30 de elevi din satul Novaci, raionul Călăraşi, învaţă, de anul acesta, la gimnaziul din Tuzara. Cam tot atâţia vor face naveta la un liceu din oraşul Călăraşi. Ieri dimineaţă, în centrul satului s-a adunat multă lume ca să-i petreacă pe învăţăcei la gimnaziu, de parcă ar fi plecat la armată.

Cu toţii erau foarte supăraţi că gimnaziul din satul lor a fost închis. „Ne pare rău că nu mai avem şcoală în sat. E adevărat că la Tuzara sunt condiţii mai bune, dar copiii vor fi departe de casă", a spus Eudochia Apostol. Femeia i-a însoţit până la şcoală pe cei doi copii ai săi, unul din clasa a VI-a şi celălalt dintr-a II-a. Cea mai agitată era Ana Beşleagă, care a venit la şcoală cu două nepoţele.
Bătrâna plângea în timp ce copiii dintr-a întâia cântau duios o melodie. Când am întrebat-o ce are, s-a întărâtat şi mai tare. Printre sughiţuri mi-a spus: „pentru că au închis şcoala noastră". „Noi am vrut să-i avem pe copii lângă casă, dar nu printre străini", a adăugat bunica.

image
Elevii se grabesc la prima ora
image

Clik aici să vezi GALERIE FOTO!

ZECI DE LUCRURI NECLARIFICATE


Directoarea, Svetlana Gherboviţan, le-a făcut o excursie prin şcoală elevilor nou-veniţi. Le-a arătat cantina, unde copiii s-au înghesuit la uscătorul de mâini, sala sportivă, care este mult mai mare şi amenjată decât în vechea şcoală, şi biblioteca ce are mult mai multe cărţi.
Şi directoarea era emoţionată. Ea a fost luată prin surprindere de vizita inopinată a şefului Direcţiei Educaţie, Andrei Ciubotaru, care era cam nemulţumit de felul cum a decurs careul festiv. Directroarea a trebuit să răspundă şi la întrebările părinţilor care nu ştiau cu ce se vor ocupa elevii din clasele primare până la ora două, când autobuzul îi va duce înapoi în sat, dacă vor fi hrăniţi, unde îşi vor face temele pentru a doua zi. La multe întrebări Svetlana Gherboviţan nu avea răspunsuri. Totuşi, a menţionat că singura problemă a gimnaziului Tuzara este că grupul sanitar se află în curte. „În scurt timp însă acest lucru se va rezolva fiindcă în sat este în derulare un proiect pentru construcţia reţelelor de canalizare", a menţionat ea.

Andrei Ciubotaru, şeful Direcţiei Educaţie Călăraşi, a spus că la noul gimnaziu sunt suficienţi profesori. „Aşa că fiecare pedagog va preda obiectul său, nu ca la Novaci, unde o persoană predă chiar şi trei materii", a spus Andrei Ciubotaru. Şeful direcţiei a dat asigurări că toate cadrele didactice care au dorit să-şi continuie activitatea li s-a asigurat un loc de muncă. „Celor care nu le-a convenit oferta propusă sau au plecat la pensie li se vor plăti indemnizaţii", a adăugat Ciubotaru. Veniamin Gâra, directorul şcolii din Novaci, a refuzat să predea 12 ore la gimnaziul din Tuzara. El e supărat pe autorităţi că l-au informat despre închiderea şcolii abia în luna iunie.

GIMNAZIUL A RĂMAS PUSTIU
Şcoala din Novaci a rămas goală, chiar dacă în ultimii ani aici au fost investiţi 200.000 de lei pentru geamuri termopan şi a fost renovată faţada. Nimeni nu ştie ce se va face cu clădirea. Primarul comunei Tuzara Gheorghe Răileanu spune că aici ar putea fi un centru de agrement pentru tineri.

Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite