Contrabanda cu ţigări moldoveneşti în România în scădere

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Evoluţia contrabandei cu ţigări pe piaţa românească
Evoluţia contrabandei cu ţigări pe piaţa românească

Cota ţigărilor cu timbre de acciz din Republica Moldova introduse ilegal pe piaţa României a coborât în iulie 2012 la 22,4%, cel mai scăzut nivel din anul 2009, arată ultimul studiu al Companiei Novel Research.

Contrabanda cu produse din tutun moldoveneşti în România este în continuă scădere. Astfel dacă în anul 2011, Republica Moldova era principalul furnizor de ţigări de contrabandă pe piaţa românească deţinând o cotă de 34,1%, apoi la începutul anului 2012 această a coborât la 25,5%, iar în iulie la 22,4%. În prezent principalele surse de contrabandă în România a ţigărilor a ajuns Serbia cu 32% şi magazinele duty free cu 23,2%.

„Ponderea produselor cu timbre fiscale moldoveneşti continuă să se afle în scadere", aratat Marian Marcu, directorul companiei Novel Research.

Conform ultimului studiu al Novel Research, în luna iulie, în România comertul ilicit cu ţigarete a scăzut pâna la 12,9% din piaţă, faţa de 13,3% în luna mai, 13,4% în martie şi 13% în ianuarie 2012.

"Este prima reducere a pieţei negre, de la începutul anului, sub pragul psihologic de 13%. Sperăm că acest trend descrescător al pieţei negre să continue. Reducerea contrabandei determina creşterea pieţei legale şi implicit a contribuţiei industriei tutunului la bugetul statului", a declarat Gilda Lazar, Director Corporate Affairs & Communications, JTI Romania şi Moldova.

Vânzările anuale de ţigări pe piaţa românească se apropie de circa trei miliarde de euro, respectiv o cotă de circa 13% a ţigărilor de contrabandă reprezintă o afacere estimată la aproape 400 milioane de euro, Republicii Moldova revenindu-i o cotă de aproape de 100 milioane de euro.

Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite