Consilierul de la Dubăsari, Iurie Coţofan, şi primarul de Corjova, Valeriu Miţul, vor rămâne după gratii pentru 7 zile

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Acum câteva clipe Iurie Coţofan a fost sancționat de autoritățile de la Dubăsari la o săptămână de arest în sediul miliției. Şi edilul de la Corjova a primit aceeaşi pedeapsa acum două ore.

Ambii sunt acuzaţi de "nesupunere şi opunerea rezistenţei". Cei doi oficiali au fost luaţi cu forţa de miliţia separatistă aproximativ la ora 11, după slujba de pomenire.

Potrivit participanţilor la miting, aproximativ 30 de miliţieni au înconjurat lăcaşul în timpul slujbei de pomenire de la biserica din Corjova. Reţinerea celor doi a avut loc în timp ce grupul de oameni se îndrepta spre cimitir.

„Am numărat vreo 15 maşini a miliţiei separatiste. Iniţial au reţinut întreg grupul, încercând să urce cu forţa în maşini mai multe persoane. Apoi l-au răpit pe consilier, iar în scurt timp vreo zece persoane l-au băgat în maşină şi pe primar. La miting erau femei, copii. A fost o indicaţie clară din partea forţelor separatiste să reţină anume primarul şi persoana care ducea tricolorul", a declarat Alexandru Zubco, jurist Promo-Lex.

Juristul mai spune că forţele separatiste şi-au propus să provoace combatanţii la noi altercaţii. „Datorită femeilor prezente acolo, bărbaţii s-au potolit. Probabil aceştia ar fi răspuns provocărilor", mai spune Alexandru Zubco.

Maria Jimbei, vicepreşedintele raionului Dubăsari, prezentă şi ea la miting, spune că abia şi-a revenit din şoc. „Totul s-a întâmplat pe neaşteptate. S-au năpustit peste noi. Strigam cu toţii. De atâţia ani mergem la Corjova ca să comemorăm victimele războiului, dar niciodată nu a fost atât de rău. Eram cu icoane, copii erau cu coroane. Reporterul ziarului raional a fost trântit la pământ", spune Maria Jimbei.

Vitalie Grabovschi, comisarul de Dubăsari, a mers la tratative cu miliţienii care i-au reţinut pe cei doi oficiali. „Au fost dispuşi să discute şi atât. La câteva ore de la reţinere, atât primarul, cât şi consilierul au fost duşi la judecată", a declarat Grabovschi.

Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite