Condiţii mai bune pentru cei care vor ajunge la dubă

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Vlad Filat a ajuns la izolatorul de la CGP
Vlad Filat a ajuns la izolatorul de la CGP

În acest moment, izolatorul de detenţie preventivă din incinta Comisariatului General de Poliţie (CGP) are cele mai bune condiţii din ţară, pentru oamenii care urmează să fie reţinuţi aici.

Este vorba despre 22 de celule cu o capacitate totală de 54 de paturi, cu ferestre termopan, căldură şi monitorizare video. Am mai găsit o baie comună, cabinet medical, camere separate pentru întâlnirile cu avocaţi şi o magazie pentru diferite utilităţi. De asemenea, la intrarea în celule este câte un buton roşu, pentru alarmă.


„În scurt timp urmează să fie renovate toate izolatoarele din ţară. Mai mult, în patru luni toate comisariatele de poliţie vor fi dotate cu aparataj video, pentru a exclude cazuri de tratament inuman", a spus premierul Vlad Filat, în timpul vizitei de ieri la amplasamentul de detenţie, care a stârnit spaimă în rândul moldovenilor, mai ales în aprilie 2009.

Modernizarea, făcută cu o infuzie de 250.000 de euro din fondurile UE şi CoE, a fost realizată cu unele neajunsuri: apa de la lavoare nu funcţionează, robinetele sunt şubrede, iar veceul din celule este despărţit de restul încăperii cu un singur perete. Adică intimitate zero. În schimb, am găsit semnal de internet Wi-Fi.

ACUM DOI ANI ERAU CONDIŢII ŞOCANTE

„Am fost în urmă cu doi ani în acest izolator şi am fost şocat de ceea ce am văzut. Moldova a pierdut mai multe procese la CEDO din cauza tratamentelor degradante asupra deţinuţilor", a precizat şeful Delegaţiei Uniunii Europene la Chişinău, Dirk Schuebel, după periplul prin etajul cu gratii de fier de la parterul Comisariarului General.

În context, şeful Executivului a făcut public faptul că desfăşoară demersuri în vederea obţinerii unui credit din partea unei instituţii bancare din UE pentru construirea unei noi închisori care să corespundă standardelor internaţionale în vigoare.

Citește cele mai importante știri din Republica Moldova pe Adevarul.md

Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite