Comunism sau mafie?

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Vitalie Ciobanu
Vitalie Ciobanu

În intervenţia sa publică de marţi, care s-a vrut aproape un discurs „despre starea naţiunii", premierul Filat a prezentat o listă de factori care-l împiedică să exercite, alături de miniștrii săi, o guvernare onestă, dedicată trup și suflet programului de reforme. Și și-a încheiat cuvântarea printr-o surprinzătoare afirmaţie: nu comunismul, ci mafia ameninţă Republica Moldova.

Premierul sugerează - poate involuntar, pentru că nu merge prea departe cu raţionamentul - o dilemă artificială, care pune deopotrivă o problemă de logică și de morală. Cred că sunt necesare niște clarificări, pentru a nu-i exonera de răspundere pe unii (câţiva) și a nu crea așteptări nepotrivite celor mulţi.

Vlad Filat se simte ignorat sau chiar sabotat de colegii din Coaliţie, care stau pe margine și chibiţează, pe când lui îi revine greaua gestionare a treburilor curente: pensii, salarii, asistenţă medicală, școli, agricultură, integrare europeană, Transnistria etc. Exasperarea însă n-ar trebui să-l facă pe premier să aibă o întrebuinţare eronată a termenilor, să comită false disocieri. Chiar dacă nu este „opera" ei exclusivă, mafiotizarea statului a înflorit în perioada guvernării Voronin. În Moldova, azi, comunismul se abţine să organizeze lagăre de exterminare nu pentru că nu ar dori-o, ci pentru că nu mai poate. Dar în esenţă a rămas ceea ce a fost mereu: o grupare ilegitimă și imorală, o doctrină care justifică crima prin „priorităţi ideologice". În secolul XXI comunismul acţionează mai subtil: capturează instituţiile statului, implementează modelul ruso-mafiot de organizare a economiei.

Premierul Filat caută soluţii concrete: el are de rezolvat blocajul constituţional, din cauza căruia Moldova pierde investiţii directe de sute de milioane de euro, pentru că nimeni nu bagă bani într-o ţară și într-o guvernare de azi pe mâine. Cele două voturi necesare alegerii președintelui nu pot veni decât de la comuniști. Dacă Partidul Democrat mai ţine să-și vadă liderul șef de stat de ce nu discută cu PCRM? Cum își mai justifică pretenţiile, dacă nici măcar „magicianul" Plahotniuc nu moare de dorul de a-și vedea prietenul înscăunat președinte, sau poate ne scapă nouă ceva? Este ridicol să-l auzi pe Marian Lupu acuzându-l pe Filat de simpatii pro-comuniste, în timp ce își ignoră propria ereditate politică. Și mai și uită cât de confluente cu PCRM își vedea „valorile și principiile" în decembrie trecut!


Comunismul sovietic nu a fost condamnat, deși ni s-a promis, iniţiativa lui Mihai Ghimpu s-a scufundat în derizoriu, a devenit o trambulină electorală, una între altele. Nici măcar comemorarea deportaţilor basarabeni nu-i mai adună la un loc pe liderii AIE. A scăpat basma curată și guvernarea Voronin, ba mai mult: PCRM s-a păstrat în datele unei alternative frecventabile la actuala putere și îi face din ochi premierului Filat, îndemnându-l să uite de vremurile în care era o ţintă a comuniștilor. Fără iluzii însă: o ţintă a rămas și azi.


Nu vă lăsaţi ispitit, domnule prim-ministru, oricât v-ar pizmui partenerii de Alianţă. Comunismul și mafia sunt fraţi siamezi, sunt doi monștri care se hrănesc din sărăcia și decăderea popoarelor!

Citeşte cele mai noi ştiri din Republica Moldova pe Adevarul.md

Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite