Compania milionarului moldovean Anatol Stati acuză Kazahstanul de „naţionalism al resurselor”

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Grupul petrolier „Ascom" îndeamnă cei 40 de şefi de state ce vor participa la Summit-ul OSCE de la Astana, să intervină şi să discute despre exproprierile ilegale efectuate de Kazahstan

Compania „Ascom" SA, controlată de omul de afaceri din Republica Moldova Anatol Stati a adresat la 23 noiembrie un apel către cei 40 de şefi de state ce se vor întruni la Astana (capitala Kazahstanului) pentru Summit-ul OSCE să pună în discuţie chestiunea exproprierilor ilegale de active operate de autorităţile kazahe.

Acuzaţii de expropriere
ilegală a activelor energetice

Artur Lungu, vicepreşedinte al „Ascom", a declarat într-un comunicat de presă ca "autoritatea Guvernului kazah şi legitimitatea sa de a participa la afacerile internaţionale continuă să fie grav subminate de către exproprierea ilegală a activelor energetice şi ignorarea propriilor legi... În cazul, în care Kazahstanul vrea să fie privit ca un participant cheie în afacerile internaţionale şi să poată atrage investiţii străine, atunci el trebuie să ofere garanţii pentru comunitatea internaţională că va respecta statul de drept".
„Tristanoil" Ltd, subsidiara grupului „Ascom" SA, a depus la 8 septembrie 2010 la Curtea de Arbitraj de la Stockholm cererea de chemare în judecată a guvernului din Kazahstan pentru exproprierea ilegală a proprietăţilor, ce vine în contradicţie directă cu Tratatul internaţional privind Carta Energiei.

Anatol Stati cere despăgubiri
de un miliard de dolari SUA
de la Kazahstan


În cerere se spune că din 2008 compania a fost supusă unei campanii de hărţuire din partea statului kazah, care a culminat cu anularea bruscă a contractelor de exploatare a unor zăcăminte de hidrocarburi deţinute de companiile locale ale „Ascom", „Kazpolmunnay" LLC şi „Tolkynneftegaz" LLC, precum şi confiscarea ilegală a activelor sale din Kazahstan, în iulie 2010. Aceste active se află în prezent în gestiunea companiei de stat „KazMunaiGaz", care de asemenea deţine controlul asupra companiei româneşti „Rompetrol".

Prejudiciile au fost estimate la un miliard de dolari SUA.
Anatol Stati, fondator şi proprietar al „Ascom" este considerat unul dintre cei mai bogaţi oameni din Republica Moldova, iar feciorul său Gabriel Stati, devenit celebru prin colecţia de maşini scumpe, candidează ca independent la alegerile parlamentare din 28 noiembrie 2010.

Mai multe informaţii despre acest caz puteţi citi aici

Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite