Despre Acordul de Liber Schimb: „Este un joc pe termen lung, iar reformele ar putea fi destul de costisitoare pe termen scurt“

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Karel De Gucht, comisarul European pentru Comerţ
Karel De Gucht, comisarul European pentru Comerţ

Afirmaţia aparţine comisarului european pentru Comerţ care a venit în vizită la Chișinău pentru a lansa prima etapă a negocierilor pe marginea Acordului de Comerţ Liber Aprofundat şi Coprehensiv. Aflat la Chişinău, Karel De Gucht a punctat principalele beneficii ale acestuia.

„Acesta este punctul de cotitură între Moldova și Uniunea Europeană. Începem aceste negocieri fiind convinși că Moldova și UE au aceleași abiective ambițioase. Procesul de negociere îi oferă Moldovei oportunitatea de a-și reforma comerțul“, a declarat Karel De Gucht.

Mai mult, oficialul a menționat că Acordul va stimula PIB-ul Moldovei cu până la 12%. „În acest moment, Moldova beneficiază de un sistem de preferințe unilateral de export spre UE. Sistemul de preferințe comerciale autonome, oferă acces fără taxe pentru majoritatea produselor moldovenești pe piața UE. Pentru un număr limitat de produse sensibile, UE a oferit cote destul de generoase. Totuși, preferințele acordate Moldovei sunt utilizate parțial. De exemplu cotele pentru produsele lactate sau cele din carne nu sunt valorificate de către producătorii din Moldova pentru că ele nu întrunesc standardele necesare. Aceasta demonstrează că tarifele nu reprezintă cel mai mare obstacol pentru exporturile moldovenești în UE, cele mai mari bariere sunt legate de reglementările și standardele comerciale“, a afirmat comisarul.

De asemenea, comisarul a menţionat că Acordul de Liber Schimb Profund şi Comprehensiv dintre Moldova și UE va promova stabilitatea şi transparenţa climatului de afaceri pentru investitori. „UE cunoaşte că acesta este un joc pe termen lung, iar reformele ar putea fi destul de costisitoare pe termen scurt. UE şi statele-membre vor continua să acorde asistenţă Republicii Moldova. Acesta este un proces faţă de care Moldova şi UE şi-au manifestat interesul astfel încât toţi moldovenii să beneficieze de el. Ne-am propus ca aceste negocieri să fie finalizate nu mai târziu de următorul summit al Parteneriatului Estic“, a conchis Karel De Gucht. Prima rundă de negocieri a Acordului de Liber Schimb Profund şi Comprehensiv dintre Moldova și UE va începe pe 18 martie și va dura până la 23 martie.

În cadrul vizitei sale de o zi, Karel De Gucht s-a întâlnit cu premierul Vlad Filat. „Acesta este un sprijin clar al Uniunii Europene. Ne propunem ca perioada de negocieri să fie cât mai scurt posibilă. Datorită acestui acord 49% din exporturile Moldovei vor fi orientate spre ţările UE", a declarat premierul în cadrul unei conferințe comune. Comisarul European pentru Comerţ avea stabilit în agenda sa inițială și o întâlnire cu preşedintele interimar Marian Lupu, dar și cu mai mulţi membri ai Cabinetului de Miniştri.

Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite