Codrul lui Plahotniuc devine Radisson Blu

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Hotelul Codru, care ar aparţine prim-vicepreşedintelui Parlamentului Vlad Plahotniuc, va face parte, de anul viitor, din cunoscutul lanţ hotelier internaţional.

Rezidor Hotel Group va deschide în Chişinău, la mijlocul lui 2013, primul hotel marca Radisson. Într-un comunicat de presă emis recent, compania anunţă că a cumpărat în acest scop, pentru a-l renova capital, un hotel vechi din centrul Capitalei Republicii Moldova, fără a preciza despre care anume e vorba. Pe site-ul reţelei hoteliere, apare însă adresa viitorului Radisson Blu Hotel, care nu e alta decât cea a actualului Codru: strada 31 august 1989, numărul 127. „Radisson Blu Hotel va fi unul de primă clasă, care va avea 145 de camere şi apartamente, un restaurant, două baruri şi un centru de
wellness", se laudă noii proprietari în comunicat.

LINIŞTE CA-N „CODRU"
Acum o săptămână, am solicitat administraţiei Codru o confirmare, precum şi detalii despre investiţii şi rebranding. Adrian Dobrin, managerul hotelului, ne-a sugerat să trimitem un demers pe adresa sa electronică, ne-a confrimat că a primit întrebările noastre şi... nu ne-a mai răspuns. Între timp, colegii de la Kommersant.md au luat legătura cu reprezentanţii Rezidor Hotel Group, care au menţionat că, de fapt, n-au cumpărat Codru, ci au semnat un contract de franciză cu compania Prime-Group, noul proprietar al hotelului. Ei au refuzat însă să ofere informaţii despre fondatorii Prime-Group, valoarea tranzacţiei şi alte detalii.

În baza de date a Camerei Înregistrării de Stat a Republicii Moldova nu apare niciun agent economic cu denumirea Prime-Group. În schimb, există Prime Management, firma unde democratul Vlad Plahotniuc deţine 90% şi care gestionează, direct sau indirect, majoritatea companiilor despre care se spune că i-ar aparţine politicianului-businessman şi care, la fel ca şi hotelul Codru, sunt parteneri ai Fundaţiei Edelweiss, fondată de el. Solicitat de „Adevărul", Vlad Plahotniuc a refuzat să comenteze.

PRIVATIZARE DUBIOASĂ
Complexul hotelier Codru, cu o suprafaţă totală de 12.600 de metri pătraţi, a fost proprietate de stat până în decembrie 2008, când a fost privatizat de compania Daranian Holdings Limited din Cipru, care a plătit 50,3 milioane de lei. Licitaţia a stârnit discuţii aprinse în Parlament, pe motiv că preţul de vânzare ar fi fost de câteva ori mai mic decât valoarea reală a bunulu. Totodată, presa a scris că în spatele tranzacţiei ar sta actualul prim-vicepreşedinte al Parlamentului şi vicepreşedinte al PD, Vlad Plahotniuc, care pe atunci era cunoscut doar ca un controversat om de afaceri apropiat familiei liderului comunist Vladimir Voronin. La scurt timp după privatizare, Daranian Holding a transferat hotelul unui alt offshore - Investment Development Group.

La 13 februarie 2010, procurorul general, în numele statului, a acţionat în judecată Agenţia Proprietăţii Publice, ÎCS Complexul hotelier Codru SRL şi Daranian Holdings Limited, solicitând instanţei recunoaşterea nulităţii documentelor de vânzare-cumpărare. Potrivit oamenilor legii, privatizarea a avut loc cu încălcarea normelor legale, valoarea complexului fiind mult subestimată. Un raport al Curţii de Conturi stabilise că din această tranzacţie statul urma să încaseze cel puţin 212 milioane de lei, adică de patru ori mai mult. La 5 mai 2010, Curtea de Apel Economică a respins acţiunea procurorului, ca fiind nefondată. Procuratura Generală a făcut recurs, care a fost respins însă de Colegiul Economic al Curţii Supreme de Justiţie. Acum doi ani se anunţa că hotelul Codru va intra în reţeaua Ramada, însă totul a rămas la nivel de intenţii.

Citește cele mai importante știri din Republica Moldova pe Adevarul.md

Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite