Cod roșu de alegeri anticipate în Republica Moldova

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Ultimele declaraţii ale liderilor comunişti arată un refuz categoric de a negocia cu cei ai alianţei de guvernare votarea lui Marian Lupu, singurul candidat al coaliţiei la preşedinţia statului. PCRM merge doar pe varianta unui conducător apolitic, exclusă însă de PLDM, PD şi PL.

A treia rundă de alegeri anticipate. Spre asta se îndreaptă Moldova, după ce reprezentanţii Partidului Comuniştilor au declarat la începutul acestei săptămâni că vor vota doar un candidat independent şi apolitic pentru funcţia de şef al statului.

Cu mai puţin de o lună înainte de termenul invocat de jurişti pentru alegerea şefului statului, comuniştii s-au răzgândit în privinţa negocierilor cu Alianţa pentru Integrare Europeană (AIE).


VORONIN A ANUNŢAT ŞI CONSILIUL EUROPEI

Oficialii PCRM insistă să fie fixată iniţial data alegerii preşedintelui ţării. Vladimir Voronin, liderul comuniştilor, vorbeşte despre un blocaj politic care nu poate fi depăşit din cauza partidelor de la guvernare.

În plus, Voronin l-a anunţat pe Mevlut Cavusoglu, preşedintele Adunării Parlamentare a Consiliului Europei (APCE) despre poziţia formaţiunii sale.

De partea cealaltă, liderii fracţiunilor AIE din Parlament regretă gestul comuniştilor, dar susţin că vor veni cu o soluţie de ieşire din criza politică.

„Fără o discuţie pertinentă în cadrul Alianţei, nu cred că putem ieşi din impas. Dacă PCRM doreşte alegeri anticipate, să declare asta deschis. Acordul Alianţei spune clar că Marian Lupu este candidatul nostru unic", a declarat Mihai Godea, liderul fracţiunii PLDM.


„VREM UN VOT SOLIDAR AL COMUNIŞTILOR"

Ion Hadârcă, liderul grupului parlamentar liberal susţine că Alianţa are mai multe soluţii în mânecă. „E prea devreme să le facem publice. Ne dorim să revenim la masa negocierilor şi acolo să luăm decizii. Nu este normal să aflăm poziţia comuniştilor din mass-media", a spus Hadârcă.

Deşi comuniştii lui Voronin au declarat răspicat că nu mai există loc de negociere cu Alianţa decât dacă se vorbeşte despre un candidat apolitic, democraţii încă mai speră la dialog. „Vom relua discuţia după ce se va stabili exact data alegerii preşedintelui ţării", a spus Dumitru Diacov, liderul fracţiunii PD.

Acesta a menţionat că AIE nu a încercat încă să „fure" de la comunişti două mandate, de câte ar mai avea nevoie pentru a vota şeful statului. „Nu mizăm doar pe doi deputaţi din opoziţie. Vrem un vot solidar al PCRM", a mai declarat Diacov.


CANDIDATUL APOLITIC, „NERVI, CHIN ŞI TIMP"

În replică, deputatul comunist Marc Tkaciuc susţine: „Dacă Alianţa crede că va găsi voturi la noi, înseamnă că au încurcat partidul". De altfel, toţi deputaţii comunişti au semnat un angajament, prin care se obligă să voteze unanim şeful statului la indicaţia colectivă a partidului.

Tkaciuc refuză ipoteza conform căreia PCRM ar vrea să declanşeze un nou scrutin anticipat. „Vrem doar găsirea unei soluţii pentru criză, votarea unei candidaturi apolitice", spune Tkaciuc.

Analistul politic Igor Boţan crede că găsirea unui candidat apolitc înseamnă „nervi, chin şi timp. Practic, e o metodă prin care PCRM vrea să strice armonia şi acordul semnat între membrii AIE", este de părere Boţan.


„UE se implică în afacerile interne"

Valeri Kuzmin, ambasadorul Rusiei la Chişinău, a declarat că România, Statele Unite ale Americii şi Uniunea Europeană se implică în afacerile interne ale Republicii Moldova.

Întrebat dacă Rusia ar fi influenţat formarea unei alianţe de guvernare de centru-stânga în Moldova, diplomatul a spus: „Nu a fost nicio tentativă de presiune publică asupra forţeloor politice de aici. Spre deosebire de SUA, UE sau vecina România, Rusia nu-şi permite aşa ceva".

Ambasadorul a avut aceste declaraţii, ieri, imediat după o întrevedere cu liderii PSD, formaţiune extraparlamentară de stânga. Kuzmin a mai avut, zilele trecute, o serie de întâlniri cu reprezentanţii PCRM, PLDM şi cei ai PD.

Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite