Cine-l va înlocui pe Mihai Poalelungi la CEDO

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Judecătorul Moldovei la CEDO revine azi în ţară pentru a realiza reformele pe care şi le-a propus, acum câteva luni, când a câştigat funcţia de preşedinte al Curţii Supreme de Justiţie.

Dacă, aparent, la Curtea noastră lucrurile s-au aranjat, acum Guvernul moldovean trebuie să-şi trimită un sol la Curtea de la Strasbourg. Între timp, magistratul slovac Ján Šikuta a fost numit ad-hoc în locul lui Poalelungi, iar autorităţile de la Chişinău au instituit o comisie care va alege, până la 1 iulie, trei candidaturi pentru postul vacant.

Mihai Poalelungi vine în fruntea Curţii de acasă, cu o leafă de 34 de ori mai mică

Ministerul Justiţiei a şi întocmit o listă cu 15 potenţiali membri, din care fac parte ministrul Justiţiei Oleg Efrim, secretarul general al Aparatului preşedintelui Ion Păduraru, vicepreşedintele Parlamentului Liliana Palihovici, viceministrul de Externe Natalia Gherman, preşedintele Uniunii Avocaţilor Gheorghe Amihalachioaie şi alţii.

CRITERII DE SELECŢIE

Componenţa definitivă va fi aprobată în această săptămână, deşi aceasta urma să fie votată încă la şedinţa trecută a Guvernului.

„Cu cât mai reprezentativă va fi participarea în comisie şi selecţia va fi mai riguroasă, cu atât reprezentarea Moldovei la CEDO va fi mai bună", a explicat premierul Vlad Filat de ce a amânat chestiunea.

Mihai Poalelungi este oficial preşedintele Curţii Supreme de Justiţie

Potrivit regulamentului, la funcţia de magistrat pot candida persoanele care posedă cunoştinţe în domeniul dreptului naţional şi internaţional public, au experienţă juridică în domeniul drepturilor omului.

La fel, cei care pretind la acest post trebuie să vorbească fluent una din limbile oficiale ale Consiliului Europei - engleza sau franceza. „Sunt sigur că avem mulţi oameni care corespund acestor criterii şi care merită această funcţie. Acum totul depinde de cine se va înscrie la concurs", a declarat ministrul Oleg Efrim.

Candidaţii vor semna şi o declaraţie pe propria răspundere că nu vor exercita pe durata mandatului o activitate incompatibilă cu independenţa şi imparţialitatea solicitată de această funcţie.

Mihai Poalelungi: „Justiţia de la noi, un costum Pierre Cardin din stofă autohtonă"

„Nu pot spune cine ar putea veni în locul meu. Asta ar însemna să favorizez pe cineva. Nu pot să o fac, pentru că nu vreau să supăr pe nimeni", ne-a spus Mihai Poalelungi, şi el unul dintre potenţialii membri ai comisiei ce-i va alege succesorul.

Mandatul magistratului expira în 2017, însă acesta a ales fotoliul de la CSJ, chiar dacă va ridica în Moldova un salariu de aproape 35 de ori mai mic decât în Franţa.

Citește cele mai importante știri din Republica Moldova pe Adevarul.md

Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite