SONDAJ „Unirea“ prezisă de Băsescu încinge spiritele la Kiev

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Preşedintele României, Traian Băsescu, alături de premierul Republicii Moldova, Vlad Filat
Preşedintele României, Traian Băsescu, alături de premierul Republicii Moldova, Vlad Filat

Afirmaţiile preşedintelui României, Traian Băsescu, cu privire la o posibilă unire a Basarabiei cu România şi la anticiparea graniţelor Uniunii Europene, într-un interviu acordat ziarului „România Liberă“, au stârnit reacţii în rândul oficialilor ucraineni. Analiştii politici şi istoricii de pe ambele maluri ale Prutului consideră inoportună declaraţia şefului statului român, în actualul context geopolitic. Au coment

Într-un interviu publicat ieri de „România Liberă”, întrebat dacă există o perspectivă temporală, de pildă 25 de ani, în care România şi Republica Moldova să se unească, preşedintele Traian Băsescu a răspuns: „De ce nu?”. El a precizat că acest lucru s-ar putea întâmpla „dacă românii de  cele două maluri ale Prutului îşi vor dori acest lucru”. „Frontierele UE vor fi pe Nistru şi evoluţiile democratice din regiune vor stimula şi alte ţări, precum Ucraina, să se îndrepte spre UE, iar Balcanii vor fi parte a UE şi NATO”, a mai adăugat şeful statului român.

Analişti politici şi istorici, din Republica Moldova, dar şi din România, au comentat declaraţiile de ieri ale lui Traian Băsescu. Aceştia spun că astfel de declaraţii nu aduc beneficii în actualul context politic din Republica Moldova şi nu numai. „Mi-aş dori ca într-o zi românii din România şi cei din Moldova să aibă graniţe comune, dar cred că, în momentul de faţă, pentru Republica Moldova este mai importantă apropierea de Uniunea Europeană, nu de România. Dacă s-ar afirma deschis ideea Unirii, atât România, cât şi Republica Moldova ar avea probleme cu partenerii europeni. Dar, dacă Republica Moldova îşi continuă să se apropie de UE, atunci ideea Unirii, împărtăşită şi de Traian Băsescu, ar fi realizabilă”, crede istoricul Adrian Cioroianu.

În replică, Vlad Filat, premierul moldovean, a menţionat: „Republica Moldova, fiind un stat independent şi suveran, urmează să devină puternic sub toate aspectele: economic, social etc şi parte al marii familii europene. Acesta este statutul Republicii Moldova pe care îl văd eu într-o perspectivă  mult mai aproape decât peste 25 de ani“.

Oficialii ucraineni reacţionează

Declaraţiile preşedintelui român, Traian Băsescu, cum că peste 25 de ani Basarabia ar putea fi în componenţa României, iar graniţa Uniunii Europene va trece pe Nistru, sunt provocatoare şi stimulează separarea definitivă a Transnistriei de Republica Moldova. Aceasta este reacţia deputatului ucrainean Taras Cernovol, membru al Comitetului pentru relaţii externe din Rada Supremă de la Kiev, citat de agenţia rusă „Novâi Reghion”.

Citeşte şi:

FOTOREPORTAJ De ziua României s-a jucat hora în Piaţa Marii Adunări Naţionale


Potrivit oficialului ucrainean, afirmaţiile şefului statului român pot provoca reizbucnirea conflictului în stânga Nistrului. „Băsescu a desenat hotarul UE fără Transnistria, regiune care se desprinde astfel de Moldova. Adică, Transnistria rămâne oarecum în aer. Iar asta stimulează în mod automat activismul autorităţilor transnistrene. Acestora li se sugerează o dată în plus că Transnistria s-ar putea declara deschis stat independent, fie să se unească cu Ucraina sau Rusia“, a mai spus Taras Cernovol. În opinia lui, asta ar confirma zvonurile mai vechi despre o „colaborare stânsă dintre serviciile secrete româneşti şi Securitatea transnistreană“.

Presa ucraineană vuieşte

Ieri, un alt oficial de la Kiev a declarat vizavi de declaraţiile şefului statului român că „Ucraina a fost, este şi va fi extrem de interesată ca Republica Moldova să-şi păstreze suveranitatea şi integritatea teritorială”.

„Kievul vede în integritatea Republicii Moldova o garanţie a întregii securităţi europene. O schimbare aici ar putea duce la destabilizare şi la consecinţe absolut imprevizibile la nivelul întregii arhitecturi a securităţii europene“, a menţionat  Oleh Voloşin, şef de direcţie în Ministerul de Externe de la Kiev, citat de presa ucraineană.

„România este gata să «pape» Moldova, a titrat astăzi publicaţia ucraineană «Gazeta po-kievski » («Gazeta de Kiev»). „Preşedintele României a înaintat pretenţii teritoriale asupra slăbitei republici post-sovietice”, comenteză ziarul, cu referire la declaraţiile lui Traian Băsescu, făcând legătură cu situaţia politică incertă din Republica Moldova.  

Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite