Fostul vicepremier și deputat comunist Victor Stepaniuc ar putea rămâne fără titlu de doctor

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Politicianului i-ar putea fi retras titlul ştiinţific după ce 79 de istorici au cerut Consiliului Naţional pentru Acreditare şi Atestare reexaminarea tezei. Comisia de Atestare urmează să se întrunească într-o şedinţă specială la 23 martie la care să dea verdictul dacă Victor Stepaniuc a plagiat sau ba.

O comisie de experţi constituită de preşedintele Consiliului Naţional pentru Acreditare şi Atestare (CNAA) a decis zilele trecute că politicianul „a plagiat şi a preluat idei de la alţi istorici", fără să-i citeze. În teză se regăsesc bucăţi din lucrările lui Vasile Stati.
Totodată, grupul de savanţi consideră ilegală transferarea doctorandului de la specializarea „Istoria românilor", Universitatea Liberă Internaţională, la specialitatea „Teoria, metodologia şi istoria administraţiei publice", Academia de Administrare Publică.

„STEPANIUC A PLAGIAT"

„Şase din cei opt membri au considerat că Stepaniuc a plagiat", a declarat Ion Jarcuţchi, preşedintele comisiei ad-hoc care s-a pronunţat deja. „Este un caz în care se poate retrage tilu de doctor. Rămâne să se pronunţe Comisia de Atestare. Ei ar putea pune problema volumului plagiat, dacă depăşeşte 10%, dar asta nu este un argument serios", a adăugat Ion Jarcuţchi.

Conform Codului cu privire la ştiinţă şi inovare, Comisia de Atestare este cea care „iniţiază în instanţă revocarea titlului ştiinţific persoanelor care au comis falsificări de date, plagiat, compilaţii ori alte acţiuni incompatibile cu etica de om de ştiinţă". „Sunt multiple probleme în privinţa CNAA. Acesta va fi testul de curaj al forului ştiinţific suprem", a spus Mihai Taşcă, unul dintre constestatari.

De cealaltă parte, fostul vicepremier, neagă acuzaţiile. „N-am plagiat nimic, toate pasajele sunt preluate cu trimiteri. Plagierea înseamnă 300 de cuvinte fără citare", a spus Stepaniuc. „M-am transferat pentru că la ULIM nu era specialitatea Istoria Moldovei", a adăugat acesta.

În teza de doctorat, Stepaniuc a recomandat anularea Hotărârii Sovietului Suprem al RSS Moldova din 1990 prin care s-a condamnat Pactul Ribbentropp-Moldotov „pentru că pune la îndoială temeiurile istorice şi politice ale statului moldovenesc contemporan".


"Cum să renunţ la o lucrare ştiinţifică la care am lucrat mult? O să mă apăr. Poate voi ajunge în instanţă.
Victor Stepaniuc, politician

SCANDAL DE PLAGIAT ÎN GERMANIA

La sfârşitul lunii februarie Universitatea din Bayreuth (Germania) i-a retras titlul de doctor în drept ministrului german al Apărării, Karl-Theodor zu Guttenberg. Acesta a fost acuzat de plagiat şi de preluarea de fragmente fără a indica sursele. În timpul scandalului ministrul a spus ca renunţă la titlul știinţific, după ce și-ar fi recitit teza de doctorat. La 2 martie el a demisionat din Guvern.

Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite