Chișinău: Fiecare alarmă falsă cu bombă prejudiciază statul cu trei mii de euro

0
Publicat:
Ultima actualizare:
De regulă glumele cu bombă crează mari probleme de circulație
De regulă glumele cu bombă crează mari probleme de circulație

Glumele proaste cu minarea instituțiilor publice costă statul moldovenesc zeci și chiar sute de mii de lei. Săptămâna trecută un puști de 13 ani s-a distrat astfel anunțând că a plasat o bomba într-un centru comercial din Chișinău. După două ore de căutări, poliţiştii nu au găsit nimic suspect, alarma dovedindu-se una falsă.

În acest răstimp circulația în acea zonă a orașului a fost paralizată timp de mai multe ore, iar circa o mie de oameni au fost evacuați, centrul comercial reluându-și activitatea abia peste 24 de ore. Minorul este la o primă glumă de acest gen, iar părinții lui vor fi amendați cu 400 de lei.

"În urma apelului au fost implicate mai multe echipe de polițiști, pompieri și geniști. Aceste alarme costă în mediu statul 30-50 mii de lei (1.800-3.000 de euro), în unele cazuri chiar și sute mii lei, cum a fost alarma de la Aeroport", a declarat pentru "Adevărul" Silviu Mușuc, șeful poliției municipale.

De parcursul acestui an, aceasta este a noua alarma falsă cu bomba înregistrată în Chișinău. În patru asemenea cazuri poliția a deschis dosare penale.

Pedeapsă de până la trei ani de închisoare pentru asemenea ”glume”

La începutul lui septembrie, un alt minor, în vârstă de 13 ani, a anunțat că Școala numarul 6 din Chișinău a fost minată. Acesta a încercat astfel să scape de ore. Tot un puști de 13 ani a alertat poliția și în luna aprilie, anunțând minarea unei case abandonate din centrul orașului.

În acest an ținta alertelor cu bombe false au mai fost Ambasada Rusiei, Ministerul Muncii, Primăria Generală a Capitalei și Aeroportul Chișinău. În ultimul caz, judecata a stabilit că bărbatul care a anunțat despre alarma falsă trebuie să muncească 200 de ore în folosul comunității, deşi compania aeriană prejudiciată a solicitat 1.200 dolari SUA daune, pentru a-şi recupera paguba materială, cauzată în urma suspendării operaţiunii de debarcare a pasagerilor unei curse aeriene.

Persoanele care fac astfel de ”glume” riscă până la trei ani de închisoare sau amendă de la patru mii la zece mii de lei moldovenești (aproximativ 600 de euro).

Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite