Diaspora a smuls două mandate de la comunişti

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Tinerii aşteaptă să intre la vot
Tinerii aşteaptă să intre la vot

Peste 65.500 de moldoveni au votat la secțiile din străinătate, de patru ori mai mulţi decât la alegerile parlamentare anticipate din iulie 2009. Datorită voturilor de peste hotare, comuniștii au pierdut două mandate de deputat, ele mergând câte unul la PDLM şi PL. 74% din cei care au votat în străinătate au optat pentru partidele liberale, 48,7 procente pentru PLDM și 25,3% pentru PL.

Pentru Partidul Democrat au votat 5.717 moldoveni din diaspora, iar pentru Partidul Comuniștilor alţi 4.408. Cei mai mulți moldoveni au votat în Italia, 28.250, România, 9.727, Portugalia, 3.642 și Grecia, 2.498. „Este inexplicabil cum 40% din populaţie a votat cu Partidul Comuniştilor. Suntem dezamăgiţi. Aşteptăm scenariile post-electorale“, a declarat Radu Ciobanu, vicepreşedintele Asociaţiei Tinerilor Basarabeni din Iaşi.

„România este ca şi casa mea“


În România, cei mai mulți basarabeni au votat la Secția consulară din București (2.384), la secția din Iași (2.042) și la Ambasada din București (1.874). La Cluj au votat 1.344 de basarabeni, Timișoara-589, Brașov-561, Galați- 517 și la Constanța- 416. „Aleg să rămân în România, decât sub conducerea comuniştilor de la Chişinău. Instabilitatea politică din ţară este o problemă, mai ales pentru tineri. România este ca şi casa mea“, a spus Radu Târsână, student basarabean la Bucureşti.

Diaspora, „un element hotărâtor“

Pentru că s-au terminat buletinele de vot, în patru secții de votare de peste hotare (Roma, Padova, Paris şi Moscova), 919 de moldoveni au votat, la sugestia membrilor CEC, pe coli A4. Curtea Constituțională urmează să se pronunțe dacă le va considera valabile.

„Votul moldovenilor «în exil» chiar contează. Cei care cândva au votat cu picioarele au realizat un come-back electoral care a influenţat repartizarea mandatelor în Parlament. Moldovenii din diaspora au perspective să devină un element şi mai hotărâtor la alegerile viitoare“, a declarat Alex Oprunenco, director de programe la Centrul Analitic Experit Grup din Republica Moldova.





Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite