Concerte şi expoziţii de fotografie,de ziua persoanelor cu dizabilităţi

0
Publicat:
Ultima actualizare:
3 decembrie-Ziua Internaţională a persoanelor cu dizabilităţi
3 decembrie-Ziua Internaţională a persoanelor cu dizabilităţi

Ziua Internaţională a persoanelor cu dizabilităţi va fi marcată mâine, 3 decembrie, la Chişinău prin organizarea unei expoziţii de fotografie şi a unor concerte, competiţii şi probe sportive.

Ministerul Muncii, Protecţiei Sociale şi Familiei va desfăşura zilele acestea mai multe acţiuni de incluziune socială a persoanelor cu dizabilităţi. Evenimentele consacrate acestei zile au început încă din 29 noiembrie  și vor dura până mâine, când va fi vernisată o expoziţie cu fotografii realizate de către copiii şi adolescenţii cu dizabilităţi. De asemenea, în satul Măgdăceşti, raionul Criuleni şi în satul Hlinaia, raionul Edineţ vor fi inaugurate Centre de resurse în domeniul educaţiei incluzive.

În cadrul aceluiași program, ministerul Muncii, Protecţiei Sociale şi Familiei a organizat, începând cu 30 noiembrie până astăzi, competiţii de şah,  joc de dame, darts şi de bocca. Competiţiile s-au desfăşurat la Centrul Sportiv al Orbilor din Chişinău şi au participat nevăzători din toate raioanele Republicii Moldova, dar şi două persoane din România, la concursul de şah. Şirul manifestaţiilor va finaliza cu Festivalul „Aş vrea să fiu şi eu o stea” ce va avea loc la Filarmonica Naţională „S. Lunchevici“ şi vernisarea expoziţiei cu vânzare a lucrărilor confecţionate de către persoanele cu dizabilităţi în incinta Palatului Republicii.
Potrivit Ministerului Muncii, Protecţiei Sociale şi Familiei, în Moldova sunt 176.253 persoane cu dizabilităţi, iar dintre aceștia 15.135 sunt copii.

În luptă cu (dez)integrarea

De cealaltă parte, ONG-urile spun că persoanele cu dizabilități continuă să lupte pentru integrare. De multe ori, societatea este principalul rival care condamnă oamenii cu dizabilităţi la izolare.  „ Deseori, aceste persoane sunt marginalizate, nu au acces la transport, clădiri, nu li se oferă șansa de a fi activi, de a lucra. În general, persoanele cu dizabilități lucrează în cadrul ONG-urilor, dar celelalte companii refuză să le angajeze deoarece au nevoie de anumite condiții“, explică Mariana Țâbuleac, de la Centrul de Asistență Juridică pentru persoane cu dizabilități.

În Republica Moldova, Convenţia ONU privind Drepturile Persoanelor cu Dizabilităţi a fost ratificată  în  2010, iar aceasta a schimbat soarta persoanelor cu dizabilități din de aici.  Tratatul internațional stabileste drepturile persoanelor cu dizabilități și obligă statul să promoveze, protejeze și să asigure drepturile acestor persoane. „Din păcate, în comparație cu Uniunea Europeană, în Republica Moldova, persoanele cu dizabilități au fost ascunse de ochii lumii, iar acum ONG-urile încearcă să găsească soluții, să le ofere locuri de muncă“, agaugă Mariana Țâbuleac.
Ziua Internațională a persoanelor cu dizabilități a fost recunoscută în 1992 de către Organizaţia Naţiunilor Unite. De atunci, an de an, în întreaga lume este promovat acelaşi mesaj „Oameni egali - Drepturi egale”, un mesaj de conştientizare a faptului că persoanele cu dizabilităţi au aceleaşi drepturi ca toţi ceilalţi.





Republica Moldova



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite